Redactieblog

264 x bekeken 5 reacties

"Problemen soms onterecht op veehouderij afgeschoven"

De veehouderij krijgt soms onterecht de schuld van problemen. Dat zegt Ruurd Stolp, directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

”Zoönosen zijn ontstaan door het samenleven van mensen en dieren. Nederland is een land waar veel mensen wonen. Tegelijkertijd is de veehouderij een belangrijke economische pijler van het land en dat willen we ook graag zo houden.”

Stolp vindt het vanuit dit oogpunt dat de veehouderij onterecht dat sommige problemen op de veehouderij worden afgeschoven.
Stolp volgde in november vorig jaar Anton Pijpers op. Stolp was geruime tijd directeur bij het diergeneesmiddelenconcern Intervet Schering Plough Animal Health. Dat bedrijf is sterk internationaal georiënteerd.

Met de GD heeft Stolp niet direct internationaliseringsplannen. ”De GD werkt al samen in het buitenland. Problematiek op het gebied van diergezondheid wordt sterk bepaald door het klimaat en het veehouderijsysteem. Hierdoor spelen in andere landen andere problemen.” Ook in landen die direct om ons heen liggen, en te maken hebben met hetzelfde klimaat en een vergelijkbaar veehouderijsysteem ziet Stolp vooralsnog geen grote kansen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Schober

  [..]Tegelijkertijd is de veehouderij een belangrijke economische pijler van het land en dat willen we ook graag zo houden.”[..]

  Ik weet wie Stolp precies met 'we' bedoelt, maar ik hoor daar niet bij! De (intensieve) veehouderij mag dan economisch van enig gewicht zijn, ethisch gesproken is het een triest dieptepunt in de de geschiedenis van de mensheid!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is onlangs gebleken dat in het geval van de Q-koorts ook de GD niet vrijuit gaat. Want die vond een bedrijf waar op jaarbasis 12 - 15.000 bezoekers komen, niet publieksrelevant! Mijnheer Stolp kan zichzelf dus maar beter muilkorven!

 • no-profile-image

  Harmen Riphagen

  Ik ben ook echt teleurgesteld over dit artikel, ben het helemaal eens met Herman Schober, en 'JaJa' slaat ook de spijker op zijn kop. Beste AGD redactie, een rectificatie is toch zeker op zijn plaats, ook voor de onlineversie die ik lees.

 • no-profile-image

  gert

  Van veel problemen in de wereld wordt de schuld naar de veehouderij geschoven,er moet toch een zondebok zijn

 • no-profile-image

  jaja

  De titel is niet echt (echt niet) een afspiegeling van de inhoud!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.