Redactieblog

Prijzen Limburgse grondmarkt stabiel

Rust is het woord waarmee de grondmarkt in Limburg het afgelopen jaar getypeerd kan worden.

"Er is in 2009 weinig gebeurd op de grondmarkt. De grondprijzen zijn gestabiliseerd. Er gaan wel geruchten dat de grondprijzen dalen, maar in de praktijk is dit niet zichtbaar. Uit de transacties die plaatsvinden blijkt dat de prijzen stabiel zijn", zegt makelaar Huub Schreurs van Arvalis makelaars uit Roermond.

De grondprijzen variëren sterk in Limburg. Rondom stedelijke gebieden loopt de prijs op tot 60.000 euro per hectare, terwijl het prijsniveau voor minder courante gronden op 35.000 euro per hectare ligt. Arvalis merkt dat de kwaliteit van de gronden, zoals de ligging, de kwaliteit van de bodem en de oppervlakte van het perceel veel invloed heeft op de grondprijs.

De vraag naar landbouwgrond is in Limburg groter dan het aanbod. "Er is in Limburg nog vrij veel grond eigendom van oudere boeren. De verwachting is al langere tijd dat deze grond op de markt komt, maar dat blijkt toch niet te gebeuren. Veel oudere boeren kiezen ervoor om de grond via korte pacht door anderen te laten bewerken. Hierdoor is de grond wel beschikbaar voor de landbouw, maar komt deze grond niet op de grondmarkt", legt Schreurs uit.

De vraag naar grond is in Limburg groter dan het aanbod, waardoor de grondprijs op niveau blijft. De land- en tuinbouw heeft economisch een moeilijk jaar achter de rug. "Hiervan is op de agrarische grondmarkt in Limburg nauwelijks iets te merken", aldus de makelaar.

Van buiten de landbouw liggen er in de zuidelijke provincie vrij veel claims op agrarische gronden. De situatie is hierbij niet veel veranderd het afgelopen jaar. De aankopen van Dienst Landelijk Gebied (DLG) voor de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) zijn doorgegaan, in tegenstelling tot in sommige andere provincies.

De handel in complete bedrijven loopt goed in Limburg. "Er is een aantal melkveebedrijven verplaatst. In de intensieve veehouderij en in de glastuinbouw zijn het afgelopen jaar meer complete bedrijven verhandeld dan in het jaar ervoor", aldus Schreurs. Voor het komende jaar verwacht Schreurs weinig veranderingen op de grondmarkt. "Naar verwachting zullen de grondprijzen in de provincie stabiel blijven. De situatie dat er meer vraag dan aanbod is naar grond zal voorlopig aanblijven, maar door het gebrek aan aanbod van grond zal de markt voorlopig rustig blijven", verwacht de makelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.