Redactieblog

326 x bekeken 5 reacties

Positief over steun co-vergisting

LTO Nederland en de Biogas Branche Organisatie (BBO) zijn positief over verhoging van de steun voor co-vergisting.

Het maximale basisbedrag in de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) gaat van 17,7 naar 19,3 cent per kilowattuur. "Het is een nieuwe impuls voor de biogasbranche, die al twee jaar bijna stil ligt", zegt BBO-voorzitter Aike Maarsingh. "We zijn hier tevreden mee, ook al is het advies voor de vergoeding van Kema en ECN nog iets hoger", zegt Henk Brink, portefeuillehouder duurzame energie van LTO Noord.

"Deze financiële stap is nodig voor het rondkrijgen van de financiering van vergistingsinstallaties. Maar er moeten meer onrendabele gaten gedicht worden. Zo willen we de witte lijst, met producten die vergist mogen worden, uitbreiden. Ook moet er een oplossing komen voor de afzet van digestaat", aldus Brink.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) schrijft in de toelichting bij de SDE-regeling dat co-vergisting van dierlijke mest niet altijd kosteneffectief is en een beperkt toekomstperspectief heeft. Daarom is een lager basisbedrag voor de subsidiëring vastgesteld dan was geadviseerd door ECN.

Het basisbedrag is afhankelijk van de warmtebenutting en varieert van 16,5 cent bij een lage tot 19,3 cent per kilowattuur bij een hoge warmtebenutting. ECN adviseerde ruim 20 cent per kilowattuur. De basisbedragen zijn wel hoger dan in 2009; de Kamer drong hier vorig jaar op aan. De uiteindelijke subsidie wordt berekend door op het basisbedrag een correctiebedrag in mindering te brengen. Dit laatste bedrag is afhankelijk van de energieprijs.

Lees ook: Ministerie verhoogt subsidie voor co-vergisting

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Afval is tegenwoordig grote business ,hierin gaan miliarden om

 • no-profile-image

  n.karsten

  bestaande vergisters kunnen straks wel inpakken doordat nieuwe straks 5ct meer voor de stroom krijgen worden de beschikbare grondstoffen duurder en kunnen bestaande dat niet meer betalen valse concurentie dus

 • no-profile-image

  Agrariër

  @Malle piet, ja dat klopt wij kunnen immer niet op de melk of op het vlees een extra heffing zetten. Dus jij gaat dit gewoon mee betalen. Je moet in de winkel toch ook verwijderingsbijdrage betalen, waarom dus niet een bijdrage om het mestprobleem op te lossen?
  Waarom doe je het alleen bij de luxe produkten en is het bij levensmiddelen maar de normaalste manier dat je het voor niets krijgt.....

 • no-profile-image

  malle

  Als ik het goed begrijp, dan gaat de belastingbetaler het mestprobleem mede oplossen. Kan ik ook subsidie krijgen om mijn afval op te ruimen?????

 • no-profile-image

  vergisterboer

  subsidie verhoogt regels verscherpt 85% van de bestaande vergisters draaien verlies je bent knettergek als je er als boer aan begint verhoging van subsidie betekent alleen maar verhoging van de grondstof prijzen bezint eer ge bemint

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.