Redactieblog

15 reacties

Organisaties willen aanpak overconsumptie

Veertien maatschappelijke organisaties willen regelgeving om de overconsumptie van vlees, vis en zuivel aan te pakken.

De organisaties constateren dat het kabinet de noodzaak tot verduurzaming van de dierlijke eiwitconsumptie wel ziet, maar dat de ambities op dit vlak vooral blijven hangen in mooie woorden en vrijblijvende overleggen met bedrijven. De veertien maatschappelijke organisatie willen daarom dat een verlaging van de dierlijke eiwitconsumptie met minstens 33 procent in 2020 onderdeel wordt van het kabinetsbeleid en dat duurzaam consumeren en produceren via regelgeving wordt afgedwongen.

"Door het invoeren van het 'vervuiler betaalt' principe, bijvoorbeeld via een btw-verhoging op vlees, zuivel, eieren en vis, worden deze producten minder aantrekkelijk. Dit levert niet alleen winst op voor het klimaat, biodiversiteit en de verdeling van voedsel. Het zal ook tot verbetering van de volksgezondheid leiden, aldus de organisaties. "Ook het stellen van verregaande duurzaamheidseisen aan de veehouderij zoals een verbod op veevoer uit gebieden waarvoor tropisch regenwoud is gekapt dragen bij aan de aanpak van mondiale problemen."

De organisaties die zich aansluiten bij het voorstel zijn Both Ends, Compassion in World Farming, Cordaid, Nederlandse Dierenbescherming, Greenpeace Nederland, ICCO, IUCN, Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Oxfam Novib, Solidaridad, Stichting Varkens in Nood, Nederlandse Vegetariërsbond en Stichting Wakker Dier.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Malle Pietje,

  Of een hooiburger met mayonaise en ketchup!!!...

 • no-profile-image

  gekke henkie

  misschien kan er een grasburger ontwikkeld worden.

 • no-profile-image

  down under

  Patrick, hoe ongeloofwaardig kun je je opstellen? Halverwege praat je nog over respect en gewaardeerd worden maar het eind is toch echt niets anders dan uittingen die ik in de categorie radicaal extremisme schaar. Ook jouw standpunt is duidelijk en heeft geen dubbele agenda, het uitbannen van het eten van vlees. Een nobel streven maar ga mij niet vertellen wat ik wel en niet mag eten.
  Het voegt ook geen argumenten toe aan waar het in dit artikel om gaat: het vermeende klimaat vervuiling!

 • no-profile-image

  Patrick

  Conclusie, zeer goed initiatief van deze organisaties en dus een terechte pluim van mij!!!
  U doet wat U moet doen, en U doet dat goed!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Duidelijke taal @ Paul, laten wij hopen dat ze het lezen en beseffen hoe hypocriet (schijnheilig) ze zijn!!!...

 • no-profile-image

  koetje

  Na een vegetarische maaltijd in je Hummer stappen en naar de Gamma rijden om een terrasverwarmer te kopen,dan ben je nog eens goed bezig.

 • no-profile-image

  student

  Zou er bij die VEERTIEN organisaties dan niemand zijn die snapt dat een mens geen gras kan eten? Terwijl 70 % van de landbouwgrond alleen geschikt is om gras op te laten groeien.

 • no-profile-image

  down under

  Wat lees ik nu Patrick? Naast het extremistisch verkondigen van jouw geloof ook nog jezelf blasfemisch te uiten door jezelf met een hoofdletter u aan te spreken? Ik zou zeggen ga op zoek naar een goede doktor! Voor je ziel wel te verstaan!

 • no-profile-image

  Jeroen

  70% alleen geschikt voor grasland, kan misschien wel kloppen, maar daar gaat het dus helemaal niet over! Want die koeien staan hier. En als je die Hollandse gras zou geven, dan gaan ze dood door de vele nitraten. En bovendien... we hebben het hier over varkens, en ook die eten dat gras niet hoor.

 • no-profile-image

  Han

  Paul je bent duidelijk m.b.t. Onze natuur gebied(tjes) te vel grazers te weinig vreten. Alleen het heeft niets met het artikel te maken en lost niet het boeren probleem op. Mijn voorstel zou zijn geen Hakken in het Zand, maar om de tafel en probeer via slim onderhandelen zoveel mogelijk je gelijk te krijgen. Voor mij is gelijk en Gezonde Landbouw tegen acceptabele milieu, dierwelzijn en menswaardige omstandigheden.
  Als wij als boeren het op democratische wijze willen winnen verliezen we, hun aantal is groter en hun campagne budget is onwijs groot.
  Time is changing, we can't stop it.

 • no-profile-image

  down under

  Hoezo hebben "we" het hier over varkens? Ik zie in het artikel nergens het woord varkensvlees! Het is wel duidelijk hoe jij erover denkt jeroen. Het is gewoon een stemming makerij artikel welk de plank volledig mis slaat! De uitstoot van broeikasgassen a.g.v. voedels consumptie is van de korte kring loop (ik heb tenminste nog nooit gezien dat een koe melk geeft of een varken groeid door hen aardolie te voeren!) en draagt dus niet bij aan de toename van het CO2 gehalte!! Het eenige argument wat hier ingebracht mag worden is dat consumptiegoederen regionaal geproduceerdt moeten worden! Je kunt beter een litertje nederlandse melk drinken of een kilootje nederlands varkensvlees eten dan een kilo nieuw-zeelandse kiwi's. p.s. En kom nu niet met de dooddoener dat het voer van de nederlandse varkens allemaal uit zuid amerika komt want dat slaat nergens op en het is bovendien ook nog eens een grote leugen om dat te verkondigen!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Down Under, aub geen moeilijke woorden gebruiken, want dan moet ik afhaken of natuurlijk een woordenboek gebruiken. Het is erg jammer dat mijn 2e deel, die nu al 2 keer verwijderd is door AGD, niet hebt gelezen, want juist daarin gaf ik een goede visie aan. Maar inderdaad een compliment voor mijzelf is soms ook belangrijk. Hoewel dat eerder in de U vorm niet zo bedoelt was, doe ik het bij deze maar even voor mijzelf. De tijd zal het leren!!!! Ps, een geloof, geloof ik niet dat ik in geloof.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Als deze organisaties mee willen werken aan een ander systeem van land en tuinbouw, om vervolgens er voor te zorgen dat er verantwoord kwalitatief voedsel op de markt komt, sta ik er volledig achter. Dat hier organisaties als de Vegetariërsbond bij de ondertekenaars horen geeft mij toch wel een flinke portie achterdocht. Hoe wil je samen tot overeenstemming komen als er partijen tussen zitten die consumptie van je product veroordelen. ----Nu ik hier toch ben wil ik deze organisaties die zo begaan zijn met dierenwelzijn, natuur en milieu even vragen waarom ze zo begaan zijn met klimaat, biodiversiteit, verdeling van voedsel en volksgezondheid in betrekking met de Oostvaardersplassen, je weet wel "ons" natuurgebied met een hek eromheen. Zolang jullie het lef niet hebben om die misstanden daar aan de kaak te stellen zijn jullie een karikatuur van jezelf. http://www.vromtotaal.nl/milieu-en-recht/nieuws/meer-wordt-vervuild-door-plas/

 • no-profile-image

  student

  Zou er bij die VEERTIEN organisaties dan niemand zijn die snapt dat een mens geen gras kan eten? Terwijl 70 % van de landbouwgrond alleen geschikt is om gras op te laten groeien.

 • no-profile-image

  Patrick

  Heel belangrijk dit artikel en deze standpunten van deze 14 organisaties, en ik zal uitleggen waarom dat heel erg belangrijk is. In alle huidige, en toekomstige veranderingen moet dit speerpunt nummer 1 zijn. De rest of andere speerpunten zullen in dienst moeten staan van dit punt. Dit is de huidige te volgen weg waar echt geen centimeter van afgeweken moet worden. Hier vanuit moet gedacht worden, en creatief gehandeld worden. Wakker Dier zal haar creativiteit nog meer moeten gaan gebruiken. Varkens in Nood zal nog beter aan de weg moeten gaan timmeren, Greenpeace zal echt nog meer het onderste uit de kast moeten gaan halen. Oxfam ook, Dierenbescherming ook en alle anderen ook, zeker ook de veganisten en vegetariërs. Allemaal moeten ze doen waar ze goed in zijn, dus ieder zijn ding, ideeën en creativiteit. Of zelf onmogelijk geachte samenwerkings verbanden, tijdelijk of voor langere termijn. Maar wel met een planetaire visie, die tuurlijk bijgestuurd kan worden ten alle tijden. Maar wel een bewuste mens voor opstaat, die ontwikkeld in bewustzijn, en structuren wereldwijd gaat aanbrengen die dat ondersteunen, dus een hoog kwalitatieve voedselketen, zo transparant als zuiver water wil ik dat zien. En eindelijk zelf als mensheid, verantwoordelijkheid draagt voor de hele planeet. Tuurlijk met heel veel respect voor het leven, de geboorte, maar ook voor de dood. Want dat zijn toch de cycli. Welzijn van dieren moet wereld wijd omhoog. Dieren zijn geen productie middelen, ja, ze staan in diensten van de mensheid, maar het wil niet zeggen dat we er alles maar mee kunnen doen, zeg ik maar globaal. dat zijn grote uitdagingen, waar nog niet alle antwoorden op gevonden zijn. Het hoeft ook niet. Dit als uitgangspunt zal leiden tot andere of misschien wel zelfde houderssystemen (ik bedoel daar mee te zeggen als eerste instantie iets hoeft niet beter of slechter te zijn, of moet veranderd worden.) Maar niet meer andersom dat vlees en zuivel opgedrongen worden aan de mensheid, evenzo de fastfood ketens en nog veel meer dingen van criminele multinationals. Als je kinderen hebt, heb je ze op te voeden naar zelfstandige wezens, naar de best mogelijke middelen die je hebt, zonder oordeel, dus wel vrije keuze, maar wel vanuit inzicht., en ietjes meer wijsheid. Als de wereld bewuster wordt gaat dat geleidelijk aan vanzelf. Maar dat gaat niet vanzelf. De aanval zal nog scherper ingezet moeten worden naar de criminele landbouw sector en haar politieke marionetten, zodat voedsel op termijn zo goed gewaardeerd wordt, dat elk houder systeem, of akkerbouw principe breed gedragen wordt en breed ondersteund wordt met respect en financiële verdienste voor de voedselproducent, de planeet en haar mensen. Zodat de hele keten haar werk doet vanuit een breed gedragen bewust, bewustzijn. Echter de vee industrie hoort daar op termijn niet bij, dat heb je maar te accepteren en na toe te werken. De landbouw lobby moet snoeihard aangevallen worden, de gentech lobby met keihard ten val gebracht worden. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben. We zitten nog maar in ronde 1 en we hebben nog 14 ronden te gaan. Maak je borst maar nat.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.