Redactieblog

40 reacties

Onduidelijkheid over gevolgen Q-koortsbesmetting kinderboerderij

Het is nog niet duidelijk wat met de geiten op kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal gaat gebeuren.

De dieren zijn allemaal besmet met Q-koorts. Dit werd in augustus duidelijk toen de VWA naar aanleiding van een verhoogd aantal Q-koortspatiënten een onderzoek naar de bron van de besmetting deed. De kinderboederij is voorlopig gesloten in verband met de besmetting.

De VWA testte de dertien geiten in augustus. Hieruit bleek dat alle dieren besmet zijn met Q-koorts. "Na overleg met de GGD en Burgemeester en Wethouders zijn we nu gesloten", aldus voorzitter Theo Leferink op Reinink van de kinderboerderij. "We hebben wekelijks contact met de GGD en de burgemeester over hoe we nu verder moeten." Leferink op Reinink zegt dat de dieren deze week opnieuw getest zullen worden, zodat duidelijk is welke dieren besmet zijn. Vervolgens zal gekeken worden hoe de kinderboerderij verder met de besmetting om moet gaan. "Het liefst zouden we de dieren verkopen, maar in verband met het vervoersverbod is dit niet mogelijk." 

De kinderboerderij heeft ook gedacht aan het ruimen van de dieren. "Maar dat is in dit geval heel lastig, omdat veel kinderen en volwassen een intense band hebben met de dieren." Het onderzoek van deze week wordt niet door de VWA uitgevoerd, zegt de organisatie desgevraagd.

Het ministerie van landbouw heeft deze week advies ontvangen van het RIVM over hoe te handelen bij besmette kinderboerderijen en zorgboerderijen. Later deze week neemt het ministerie hierover een besluit. Over het advies wil LNV nog niets zeggen. "Wel is duidelijk dat het risico in dit geval anders is dan bij een professioneel geitenbedrijf. Nu gaat het om drie drachtige dieren, bij een professioneel bedrijf gaat het om enkele honderden dieren, waardoor het risico op het vrijkomen van veel bacteriën groter is. Daarmee is ook het risico voor de volksgezondheid anders", aldus een woordvoerder van LNV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, wij denken verdomme serieus mee, is dat nog niet mooi genoeg? Waarom zouden niet-agrariërs een juridische veehouderskar gaan trekken. Doe een beetje normaal man. Als jullie nou eerst die sector'voormannen' eens ruimen en dan een betere belangenclub oprichten, dan wil ik me wel voor terzake kundig advieswerk beschikbaar stellen. En Spotvogel ook wel. denk ik.

 • no-profile-image

  Jopie

  Het LNV is de meest onbetrouwbare instantie in Nederland. Kan wel een boek over over ze schrijven. het is volk zonder ook maar een greintje verantwoordelijkheid en respect.

 • no-profile-image

  bezorgde melkgeitenhoudster

  Helaas "boer.innetje", vragen gesteld aan het LNV-loket krijg je niet binnen twee dagen beantwoord. Ik wacht al 9 dagen...nee, bellen helpt niet...het is nog in behandeling, hoor je dan!
  Inmiddels staat op nu.nl het antwoord waarover dit artikel ging: kinderboerderijen worden niet geruimd, deze brengen geen risico's met zich mee.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik laat me zelden in zulk soort bewoordingen uit, maar nu spreek ik van van een stelletje onbeschofte en hypcriete schooiers bij LNV en het RIVM. Inmiddels is wel duidelijk wat de echte bedoelingen zijn met onze collega geitenhouders. Ronduit misselijkmakend. Waar zijn die patsers van Nova Zembla?

 • no-profile-image

  geit

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/1298481323/Geitenhoudersvakbond+spant+rechtszaak+aan.aspx

  Ben benieuwd waar deze zaak op uit loopt, ben bang voor het ergste

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, het huidige, volgens LNV, ruimen is in gang gezet, omdat de volksgezondheid in gevaar was. Dus moest melktankonderzoek het bewijs leveren dat een bedrijf besmet is en dus geruimd moest worden. Ook al is 1 geit op de 10 000 geiten besmet alles moet dan vermoord worden. Dan kwam er een rechter aan de pas, die LNV steunde dat een verdacht bedrijf nu ook maar geruimd moest worden, doordat er interactie was geweest. Het doel is het stoppen van de LNV doden trein, die zwangere dieren die op het punt staan geboren te worden, ijskoud dood spuit als of het niets is. Die redenatie van LNV moet met een frontale aanval volledig van tafel geveegd worden. Want door interactie is alles verdacht, echt alles. eis dat er PER DIRECT gestopt wordt met het ruimen, zo niet eis je van de LNV dat alle zorgboerderijen en kinder boerderijen geruimd worden. Plus de vaste bezoekers opspoort, en haar huisdieren ook ruimt. Plus in de 30 km omtrek van alle huidige geiten houderijen, alle huisdieren en vee geruimd moeten worden. Ook alle niet besmette bedrijven die geiten hebben gekregen van besmette bedrijven zijn verdacht, en moeten ook geruimd worden. Ook komt Q koort voor bij schapen, koeien en voor mij part ook varkens. Eis dat die ook geruimd gaat worden als ze niet stoppen PER direct met het ruimen van geiten. Het criminele LNV en die RIVM zal moeten reageren en zeggen wat het verschil is, waarom er verschil wordt gemaakt, en wat is de grens, wat is verdachte en wat niet etc. Je moet zorgen dat die LNV en RIVM meer en meer antwoorden moeten gaan geven. Het is te stil. Wel, en wie zou dat moeten gaan doen? Normaal is het de boerenbelangenbehartigers over de sectoren die het zou moeten doen, aangezien Q koort bij alle dieren voorkomt, dus LTO waar blijf je? Wat is de reactie van LTO op die rechtelijke uitspraak, of is het zoals altijd STIL. Dit is jullie taak en jullie werk, puur sang, politiek zal zijn eigen werk moeten gaan doen, maar zal kunnen aansluiten, maar boerenbelangenbehartiging is uitbesteed aan betaalde organisaties als LTO en alle andere sector bonden, ipv corrupt te zijn en STIL en NIETS doen. Ik eis actie van LTO is zijn hele breedte, en ik eis een frontale aanval van boerenbelangenbehartigers organisaties, bonden en LTO samen, of anders ZWIJG VOORGOED en VOOR-EEUWIG.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Jawel, maar je gaat dan wel bij de duivel te biecht. Bestook ze dus met vragen die allemaal betrekking hebben op de rol van LNV bij ijskoude saneringen van alle veehouderijsectoren. En het wordt tijd dat ook het CDA zo'n loket opent. Kunnen ze uitleggen wat Waarden en Normen nou feitelijk zijn!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nee, ik begrijop dat de Voedsel en Waren Autoriteit niks te zoeken heeft op een kinderboerderij. En de Rijkdienst voor Vee en Vlees ook niet. Sterker nog: ook LNV niet! Want kinderboerderijen zijn helemaal geen beorderijen in de zin der wet. En toch is daar in 2003 bij de Vogelgriep driftig geruimd. Ik adviseer dus een ieder om terug te gaan in de tijd en alsnog procedures wegens onrechtmatig handelen, vervreemden van eigendommen en geestelijke- en emotionele kindermishandeling tegen LNV op te starten. Niet geschoten is zeker mis!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, ik denk dat je opmerking in het kader van belanghebbende terecht is. Sterker nog, zelfs een individuele geitenhouder zou in een procedure wel eens als niet belanghebbende kunnen worden aangemerkt indien hij niet kan aantonen dat hij een objectief bepaalbaar en onderscheidend belang heeft ten opzichte van collega geitenhouders. Nu echter meerdere geitenhouders met exact hetzelfde probleem kampen zou de rechtbank wel eens kunnen oordelen dat er geen onderscheidend belang is ten opzichte van collega geitenhouders, en hierdoor het individu niet als belanghebbende wordt aangemerkt. Degene die door de rechtbank wél als belanghebbende moet worden aangemerkt door is de standsorganisatie cq belangenbehartiger van de geitenhouders, mits de statuten dit toelaten.
  Zou deze uiteenzetting niet juist of incompleet zijn, dan lees ik graag de opmerkingen of aanvullingen van terzake deskundigen op dit gebied.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Beste Tjitse, hoe redelijk, goed onderbouwd en netjes verwoord je kritiek ook verpakt, het lijkt me vooral naïef te veronderstellen dat de verantwoordelijken voor dit drama zich daar iets van aantrekken. Dat blijkt elke keer weer bij dierziektebestrijding.
  Het is een almachtige en onbetrouwbare overheid die, met steun van de rechterlijke macht, overal overheen walst.
  Als je dit onderwerp hier afgelopen weken had gevolgd, zou je begrijpen waar de huidige woede vandaan komt.
  Je verwijt de slachtoffers dat ze woedend zijn op de daders.

 • no-profile-image

  Ruud

  Het is toch werkelijk niet te geloven!!! De besmetting op de kinderboerderij kwam aan het licht door een toenemend aantal humane gevallen van Q-koorts. Dus dan is er geen gevaar voor de volksgezondheid???? Een melkgeitenbedrijf is al positief in de tankmelk als er 1 op de 1000 aanwezige geiten besmet is, en dan wordt er zonder pardon klakkeloos geruimd! Nu hebben we een kinderboerderij waar we het zielig vinden en we een zogenaamde "band" met deze geitjes hebben en ze mogen blijven lopen. Alsof melkgeitenhouders geen band met hun dieren hebben. Laat die mens van LNV zich eerst eens verdiepen in deze materie voordat men tot dit soort uitspraken komt! Oh ja, en sinds wanneer kunnen we nu wel individuele dieren testen?

 • no-profile-image

  bezorgde melkgeitenhoudster

  Ik denk zo wie zo niet dat een "bestuurder" deze en andere forums leest. Maar iedereen hier lijkt precies te weten wat we moeten doen en roepen maar dat er actie moet worden ondernomen. Als niemand het nog gelukt is om een zaak tegen LNV en GD te winnen, op grond van welk artikel en welke argumenten denken jullie dat dat wel gaat lukken dan? Het lijkt me een mooie uitdaging om me daar eens mee bezig te houden dan hier van alles te roepen.

 • no-profile-image

  Inge. melkgeitenhouder

  als het niet zo ernstig was, dan zou je toch spontaan de slappe lach krijgen.Ik weet wel zeker dat de geitenhouders ook een hele speciale band met hun geiten hebben. En Ruud.... goed weergegeven hoe het echt in elkaar zit.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Zwartbroeker, Je moet begrijpen dat ik het heel erg vind dat er geruimd word vooral voor de betrokkenen. Maar je moet in je oren knopen dat niemand je serieus neemt als je om je heen slaat en scheld en de mensen die de beslissingen nemen publiekelijk aan de schandpaal nageld. Dat je uiting geeft aan je ongenoegen dat lijkt mij logisch. maar doe het netjes. Neem van mij aan dat de gemiddelde bestuurder nu zo iets heeft van “O, die lui van dat forum” daar luister ik niet na.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  duidelijk meten met twee maten, wagelijk
  met deze opmerkingen geven ze de geitenboeren nogeens een trap na

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  wat houd je tegen nuchtere om het zelf te doen!

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Bezorgde melkgeitenhoudster, na de uitspraak Hoogersmilde lijkt me duidelijk dat - net als bij mkz/vogelgriep, het bijna onmogelijk wordt een rechtzaak te winnen. De uitspraak van het CBB is zó aanvechtbaar en inconsequent, zoals in verschillende reacties is verwoord, dat m.i. duidelijk is dat deze rechters opnieuw als verlengstuk van LNV opereren. Ik weet op dit moment geen antwoord op je vraag. Alleen de Tweede Kamer zou de LNV-machine momenteel nog een halt toe kunnen roepen, maar de leden hebben nu eventjes drie weken vakantie.... En zijn waarschijnlijk blij dat ze even uit de schijnwerpers zijn verdwenen.

 • no-profile-image

  frans.postma

  Het enige wat LTO kan is vieze spelletjes in het geniep spelen met LNV en andere agri-schurken. Wees maar blij met zo'n standsorganisatie!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, 16:06, waarschijnlijk heb je even geen tijd, maar ik hoop wel dat je de moeite neemt om mijn vraag in, 06 jan 2010 16:26 te beantwoorden en die vraag in de link die ik geeft in dat stukje, zo moeilijk zijn de vragen niet lijkt me, en ze zijn zeer relevant. @Tjitze, ik ga er vanuit dat jij ook mijn vragen gaat beantwoorden, omdat je normen en waarden predikt, en dat voor jouw dan geen probleem hoeft te zijn een discussie aan te gaan, zonder ordinair geschreeuw zoals je aangeeft in 06 jan 2010 07:58? @ Hans en Tjitze, dan nog extra vragen zijn, heb je trein-machinisten al eens een rechtspraak zien aanspannen voor betere werktijden voor ziekenhuispersoneel? Heb je schoonmakers de belangen van ambtenaren al eens zien verdedigingen in rechtspraak en eisen dat ambtenaren meer loon krijgen? Of worden belangen van schoonmakers, ambtenaren en machinisten eerst behartigt door haar vakbonden, koepels en eigen organisaties zoals dat hoort???
  Verdiep ook eens of je een belanghebbende MOET zijn om bezwaar te maken, en wat dat woord inhoud, belanghebbende. Waar is DE PVV (Productschap Vee en Vlees ), die zegt op haar site, 'de PVE zijn een gespecialiseerde organisatie die, op basis van hun wettelijke positie en bevoegdheden, de sociaal-economische ontwikkeling van de (pluim) vee-, vlees- en eiersector in een maatschappelijk kader ondersteunen bij die zaken die niet of NIET voldoende door individuele bedrijven of private organisaties KUNNEN worden opgepakt. ''
  Wel WAAR zijn ZE dan? Te LUI, te moe van de feestdagen? De belangenbehartigers sector breed laten het treurig en zielig hangen, ze zijn waarschijnlijk niet goed genoeg, te dom, en ze zijn corrupt tot op het bot? De PVV is een stelletje graaiers en watjes? Hoe anders kan mijn conclusie zijn, bij een doodse stilte, geen reacties, geen acties, geen meningen van eigen boeren belangenbehartigers? En LTO, daar zal over 14 dagen wel een antwoord van komen, zoals altijd, te laat en totaal nietszeggend. LTO lidmaatschap moet sector breed OPGEZEGD worden, PER direct. Het enigste wat LTO kan is fietstochten organiseren voor haar leden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nuchtere Lezer, béter lezen svp! Er wordt bij herhaling op aangedrongen om krachten en beurzen te bundelen en de BESTE ADVOCATEN op deze zaak te zetten voor een ZO HOOG MOGELIJK RECHTSCOLLEGE! En desoods door te procederen tot voor het Internationale Hof voor de Rechten van de Mens. Want die zijn inmiddels door LNV duizendvoudig getreden! Wat is serieuzer dan een zo doortimmerd mogelijk proces tegen een dictaroriaal- criminele overheid?

 • no-profile-image

  geit

  De kinderboerderij heeft ook gedacht aan het ruimen van de dieren. "Maar dat is in dit geval heel lastig, omdat veel kinderen en volwassen een intense band hebben met de dieren."
  Wanneer een boer dit opdraagt bij de rechter over zijn dieren, zal hij misschien ook wel beslissen om niet te ruimen. Als de geitenboeren daar op gekomen waren, was al het ruimen niet nodig geweest :O

 • no-profile-image

  nuchtere

  Als het op argumenten aankomt blijken de luide reacties over te gaan op het advies om een advocaat in te schakelen. Weer niet inhoudelijk dus. Jammer dames en heren, want het is een serieuze zaak.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hanz en Tjitze, wat vinden jullie van de rechtelijk uitslag om de dieren op de 2e locatie te ruimen? Graag argumenten met onderbouwingen. Vertel eens wie de boeren belangenbehartigers zijn in de landbouw sector? Wat verstaan jullie onder belangenbehartiging? En Hans wat vind LTO van de rechtelijke uitslag, en gaan ze er wat aan doen, of gaan ze er niets aan doen, of vinden ze niks. Ik bedoel ik mag toch hopen dat boerenbelangenbehartigers een UITGESPROKEN mening hebben, of vind je dat ook niet nodig? @Hans zou je zo vriendelijk willen zijn om mijn vraag op het artikel te beantwoorden in, http://www.agd.nl/1092183/Nieuws/Artikel/Rechter-doet-maandag-uitspraak-in-zaak-ruimen-geiten.htm?showcomments=yes

 • no-profile-image

  spotvogel

  Melkveehouder, ik denk dat jouw redenatie een flink eind in de juiste weg gaat. Alleen vrees ik mét Frans en vele, vele anderen dat LTO absoluut ongeschikt is om zulk een belangrijke zaak te gaan voeren. Persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat LTO uberhaupt in staat is om op een productieve wijze rechtens in naam van de gedupeerde geitenhouders op te treden. En ik vermoed dat zij er ook niet op zitten te wachten, simpelweg omdat zij in eerder stadium al instemden met een integrale ruiming door LNV! Als iemand mij de satuten van LTO kan sturen dan wil ik mijn advocaat daar wel naar laten kijken. En er zelf ook een blik in werpen, want twee zien meer dan een!

 • no-profile-image

  nynke

  Ruimen niet mogelijk door intense band??? Heeft een boer ( en zijn gezin) dan geen intense band met zijn dieren??? Op een kinder boerderij wisselen de dieren veel vaker dus als daar in het voorjaar nieuwe geiten lopen worden die echt niet minder geknuffeld dan de oude dieren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Melkveehouder het antwoord is simpel. Met individueel testen lukt het nooit om de geitensector kapot te krijgen voordat de zaak dermate escaleert dat de kamer een diepgaand onderzoek zal moeten instellen. Want ijskoude sanering en liefst zoveel mogelijk faillissementen: dat is het doel van de ambtelijke top achter Verburg. En van het CDA, dat al jarenlang alle macht heeft in agri-bussinessland. Daarom gaat het zoals het gaat. En daarom moet het zinloze moorden zo gauw mogelijk stoppen!

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Ik weet niet onder welke steen jij tijdens kerst en jaarwisseling gelegen hebt, Tjitske, maar er is in die periode wel wat gebeurd. Blijkbaar heb je iets gemist. Veel mensen zijn woedend over het handelen van LNV.
  Als je die woede onterecht vindt zou je argumenten in kunnen brengen in plaats van je onbegrip te uiten.

 • no-profile-image

  boer

  stel uw vragen op lnv.nl bij contact , vraag over q koorts. Binnen 2 dagen geven ze u antwoord. Laten we ze belagen met vragen.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Zo is het Hans. De beste stuurlui staan altijd aan wal!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste mensen, duidelijker kan LNV het al niet aangeven: het gaat helemaal niet om de Volksgezondheid, want die lapt men al sinds jaar en dag aan de laars. Het gaat erom zoveel mogelijk geitenhouders financieel en mentaal kapot te maken en zo de sector om zeep te helpen. Dat, en dat alleen, is er de reden van dat er pal voor het kerstreces zo'n ruimingsbesluit door het parlement moest worden gejast. Ik wed dat de voltallige CDA-fractie voor ruimen heeft gestemd maar zou wel eens willen weten hoe de verdeling over de andere fracties was. In ieder geval moeten producerende geitenhouders voortaan mét hun dieren naar de rechtbank gaan, zodat de rechter kan zien hoe een sterke band er is met de dieren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  De bom moet heel gauw barsten en de kogel moet als de wiedeweerga door de Sint Jan, beste Huub. Dat laag bij de grondse beestachtige moorden en folteren van dier en mens door zogenaamd christelijke bestuurders moet voor eens en altijd stoppen. Jopie, dat boek heeft Spotvogel al geschreven en het heet 'de Pestvogels van Veerman'. Er staat precies in beschreven waartoe LNV in staat is. Puur totalitair fascisme!! En wij onderhouden dat schoftentuig met ons allen! Dus mensen: Stop de Bende van Balkenende! Stop Verburg en Klink! En laat ons land terugkeren naar de civilisatie en het respect voor het leven! Want thans regeert satan!

 • no-profile-image

  melkgeitenhouder

  Een ding is nu wel duidelijk: het draait alleen om het geld en niet om de volksgezondheid. Bij ons komen geen kindjes in de stal tijdens de lammerperiode. Op een kinderboerderij aaien ze ze de hele dag, gooien spenen op de grond en stoppen ze terug in hun mond. Ouders ga vooral naar de kinderboerderij, want daar krijg je geen qkoorts!!! Radiciaal ruimen kost veel minder als individeel testen. Waarom krijgen wij geen mogelijkheid om individueel te testen?

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Misschien is het ordinaire geschreeuw op dit forum aanleiding voor de Nederlandse bevolking en boerengemeenschap zich te distantiëren van de zaak. Beschuldigingen over en weer, zwartmakerij en geen normale dialoog. Het lijkt wel een sekte!

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Zwartbroeker, Niet meer dan 2 gedupeerde geitenhouders hebben gereageerd op dit forum. Overigens hebben zij dit wel netjes gedaan

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo is het helemaal beste Zwartebroeker, deze ruimingsactie is door LNV exact zo gepland dat er nét voor het kerstreces met doorzichtige bangmakerij door Verburg en Klink en met heftig CDA-lobbywerk een kamermeerderheid voor ruimingen kwam (n.b. in de kamerstukken is na te gaan hoeveel leden er toen gestemd hebben en tot welke partijen die behoorden). Zodat men een maand lang volsterkt zinloos maar exoirbitant beestachtig kan gaan huishouden in een sector die men per sé kapot wil maken! Er is weinig fantasie voor nodig om dat te kunnen doorzien. Niets is onmogelijk en geen enkele macht is zo sterk dat die niet gebroken kan worden. Ook die van LNV. Ook die van het CDA. En zélfs die van het zichzelf machtiger dan God wanende Kabinet Balkenende 4! Daarom roepen Herkauwer en ondergetekende al tijdenlang op om de krachten te bundelen (dus alle veehouders van alle sectoren en nog béter: alle boeren) en samen de allerbeste advocaten in te huren. Zoek alles wat er aan ondemocratisch-totalitaire misstanden gebeurde rond de ruimingen vanaf 7 januari 1997 tot heden tot op de bodem uit en presenteer de Regering de justitiële rekening voor het hoogst mogelijke gerechtshof! Want ik zeg het nog maar eens: enough is enough!

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Juist herkauwer, dat heb jij en spotvogel regelmatig geroepen, en toch gebeurt het niet! Jullie brullen wel maar doen niets, en blijkbaar heeft de rest er weinig behoefte aan. Als je wilt dat er iets gebeurd moet je het zelf regelen en niet iemand anders voor je karretje willen spannen! Tjitse dank voor je wijze woorden!

 • no-profile-image

  Cor Scheltink

  Wat een criminele bende is LNV zeg. Niet te geloven. Maar het verbaast me niks, want het CDA is nog nooit te vertrouwen geweest.

 • no-profile-image

  ja dat zal

  "Het onderzoek zal niet door het VWA uitgevoerd worden"...?? Kunnen dan de geitenbedrijven ook een second opinion aanvragen? Waar gaat dit nog over, de één mag wel testen en een ander krijgt zelfs via de rechter niets voor elkaar.
  Ik snap het echt niet meer...

 • no-profile-image

  dairyqueen

  Dúidelijk een geval van METEN MET TWEE MATEN. In de stal hoeft maar één geit positief te testen en de gehele geitengroep wordt "vernietigd', onder de boer en zijn gezin (vaak nog met hele jonge kinderen, die net als de meeste kinderen, dol zijn met geitjes)) hun ogen, en dat is héél, héél heftig. Een geitengroep op een kinder- of zorgboerderij heeft een hogere aaibaarheidsfactor bij de mensen? Wat een onzin allemaal. Alle geiten hebben een hoge aaibaarheidsfactor of ze nou in een stal lopen of buiten in een (vaak kale) wei op een kinderboerderij. Het gaat in deze om het risico voor de volksgezondheid en er is nu al vaak genoeg gezegd dat de bacterie wereldwijd bij vele diersoorten voorkomt (ja ook kans bij uw hond of kat). Een qkoortspatiente heeft onlangs nog gezegd bij het ontvangst bij bisschop Hurkmans (in aanwezigheid van Gerda Verburg) dat zij besmet is geraakt doordat haar hond de bacterie met zich mee droeg, en een kennis van ons woont midden in een grote stad, is wars van alles wat stal en beesten is, is na maanden nog bezig met haar hertstel van de qkoors, maar is van te voren NOOIT EN TE NIMMER MAAR IN AANRAKING GEWEEST MET KINDERBOERDERIJDIEREN LAAT STAAN DIEREN OP EEN BOERDERIJ. Voor mij is het duidelijk: Álle besmette dieren ruimen, ook die op kinder- e.o zorgboerderijen, of stoppen met klakkeloos dieren ruimen en zorgvuldiger testen eer men met ruimen begint.

 • no-profile-image

  Huub

  Volgens mij is het wachten tot de bom barst, ik snap niet dat geitenhouders dit pikken. Met z'n allen de straat op, dit kan echt niet...

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.