Redactieblog

2 reacties

LWPS: ondeskundige aanpak Q-koorts schapensector

De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) is zeer bezorgd over de problemen met Q-koorts in de schapenhouderij.

Voorzitter Erich Rhöse is verontwaardigd over de aanpak van de ministeries van landbouw en volksgezondheid. "Er is al een half jaar bekend dat er op het schapenbedrijf in Nuenen Q-koorts aanwezig is. Toch wordt er niets gedaan. De schapenhouder krijgt geen vaccin om zijn dieren in te enten. Nee er wordt eerst grootschalig onderzoek gedaan naar de rol van vleesschapen bij de verspreiding van Q-koorts. Dit is als de brandweer die bij een brand niet gaat blussen, maar eerst gaat onderzoeken waar de brand begonnen is. Tegen de tijd dat dit helder is, is het huis al lang afgebran", zegt Rhöse.

LWPS vindt dat de schapen op het besmette bedrijf zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden. "Daarmee kan verdere verspreiding van de ziekte en daarmee een toename van het risico voor de volksgezondheid voorkomen worden. Dit bewuste beleid van het niet-vaccineren van dieren kan ertoe leiden dat er straks ook in de schapensector op grote schaal geruimd moet gaan worden", vreest Rhöse. Hij spreekt van ondeskundig beleid door het niet vaccineren van de besmette schapen.

Schapenhouder Rob Adriaans heeft inmiddels nog steeds niets gehoord van de officiële instanties. "Ik vraag al geruime tijd om vaccin voor mijn schapen, maar ik heb tot nu toe nog niets gehoord van de officiële instanties. Ook niet na de Kamervragen die gesteld zijn over mijn bedrijf."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kees

    ook honden en katten kunnen Q-koorts overbrengen....zullen we die dan maar eens eerst ruimen?

  • no-profile-image

    Jan

    Ik zie met vertrouwen de uitkomsten van de rechtbank tegemoet waarin LWPS in kort geding de minister dwngen maatregelen te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.