Redactieblog

195 x bekeken 1 reactie

LTO wil rol voor historie tankmelk Q-koorts beleid

De vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland wil dat in de toekomst geiten toch individueel getest kunnen worden op Q-koorts.

"We weten dat er bedrijven zijn waar een hele lage besmetting van Q-koorts is. Misschien gaat het maar om een of twee dieren. Deze bedrijven zullen op basis van tankmelkonderzoek geruime tijd vrij zijn van Q-koorts, tot er mogelijk een keer een positief monster is. Volgens de huidige regelgeving worden alle drachtige geiten op zo’n bedrijf geruimd. Daar willen we vanaf, om de bedrijven meer toekomstperspectief te geven", aldus voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep.

Op basis van geschiedenis van het tankmelkonderzoek op deze bedrijven kan worden beoordeeld of deze bedrijven een risico vormen voor de volksgezondheid. Via individueel testen kan onderzocht worden welk dier besmet is. Als je vervolgens met een redelijke zekerheid kan voorspellen welk risico het bedrijf vormt voor de volksgezondheid, kan ook bepaald worden of een aanvoerverbod of fokverbod voor het bedrijf nodig is.

Landbouwminister Gerda Verburg heeft al laten weten dat het individueel testen van dieren op dit moment onvoldoende zekerheid biedt om op basis hiervan te bepalen of een dier besmet of niet besmet is met Q-koorts.

Eén reactie

  • no-profile-image

    m. Indenkleef

    Een bedrijf wat verschillende keren negatief is geweest op de tankmelk onderzoeken. Kan tijdens de aflamperiode opeens positief zijn als een drager de Q-koors bacteri uitschijdt. De rest van zijn dragende geiten wordt dan zonder pardon geruimd niet wetende of er maar ook een besmet dier tussen zit. Het besmette dier mag de geitenhouder houden alleen weet hij waarschijnlijk niet welk dier het is. Dit is te gek voor woorden Minister toon is wat ruggengraat en verschuil uzelf niet zo achter het advies van onze Nederlandse deskundigen Zijn ze in de hele wereld dom of in nederland gek

Of registreer je om te kunnen reageren.