Redactieblog

2 reacties

LNV adviseert vleesschapenhouders over Q-koorts

Het ministerie van landbouw gaat bedrijven met veel vleesschapen een hygiëneprotocol sturen in verband met Q-koorts.

Het gaat om een advies voor het nemen van voorzorgsmaatregelen, de regels zijn niet verplicht. Op deze bedrijven lammeren vaak grote aantallen schapen in dezelfde periode af in strostallen. In het advies staat onder andere dat publiek weg gehouden moet worden bij de aflammerende ooien.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat vleesschapen een rol spelen bij de Q-koorts epidemie. Ook zijn er geen melkschapenbedrijven besmet met Q-koorts. Voorzitter Nico Verduin van de LTO vakgroep schapenhouderij reageert positief op de brief die schapenhouders krijgen. "Het is begrijpelijk dat LNV dit doet en bovendien zijn de maatregelen werkbaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Let maar op: na de geiten zijn nu de schapen aan de beurt. Veehoudesr let op uw saeck! En belet LNV om door te gaan met zinloos moordend saneren!

 • no-profile-image

  Karin

  Hoe valt de vaststelling dat er geen vlees- of melkschapenbedrijven besmet zijn met Q-koorts te rijmen met het feit dat zowat álle diersoorten de bacterie bij zich kunnen hebben en overdragen? Waarom wordt die nu dan alleen maar bij melkgeiten aangetroffen (en ook niet bij geiten op kinderboerderijen)?
  Dit lijkt er toch wel op te wijzen dat er andere redenen in het spel zijn bij dit grootschalige ruimen van (grotendeels gezonde) melkgeiten. Ik zie uit naar het onderzoek van Pieter van Vollenhoven c.s.!

Of registreer je om te kunnen reageren.