Redactieblog

643 x bekeken 3 reacties

Koemelk in de buffelmozzarella

Grote opschudding in Italië, waar de mozzarella-inspecteurs koemelk hebben aangetroffen in de buffelmozzarella.

Dat is tegen het gevoelige zere been van de Italianen, die culinaire tradities en traditionele gerechten hoog in het vaandel hebben staan. Verondersteld wordt dat de maffia er achter zit. Nu zit die in Italië overal achter, dus zou je zeggen dat ze in daar wel wat anders hebben om zich druk over te maken. Een beetje koemelk in de buffelmozzarella, toe nou.

Kennelijk zijn ze er in Italië nog niet achter dat producten zelden waarmaken wat ze beloven. De vlag dekt de lading niet. Dat geldt voor financiële producten, dat geldt voor auto’s, dat geldt voor afslankpillen. Dat geldt ook voor voeding.

Er zijn vele voorbeelden, maar neem de zongedroogde tomaat. Deze variëteit is alomtegenwoordig. Een tomaat telt gewoon niet meer mee als hij niet zongedroogd is. Dat bestaat natuurlijk helemaal niet, al die zongedroogde tomaten. Ergens zouden dan vele duizenden hectaren tomaten in de zon liggen te drogen. Nooit gezien. Men denkt toch niet echt dat de firma Unilever bij het fabriceren van de pastasaus gaat zitten wachten tot al die tomaten eindelijk droog zijn? "Tja Mario, het regent, dus we hebben nu even geen zongedroogde tomaten".

Nee, zongedroogde tomaten vind je misschien nog bij een omaatje op een Grieks eiland, maar verder niet. Kan ons dat wat schelen? Nee. Ik lees een recept voor het "zelf maken van zongedroogde tomaten in de oven".

De term "zongedroogd" heeft, zo blijkt, voor veel mensen geen enkele betekenis meer. Zelf associeer ik boerenkaas nog wel met boeren, maar in werkelijkheid heeft het daar natuurlijk niets mee te maken, behalve dan dat er melk in gaat, net als in gewone kaas. Boerenkaas is gewone kaas met een smaakversterker. Er blijkt ook een Nederlandse firma te zijn die buffelmozzarella’s maakt: DiBufa. Men geeft een "zwart-op-wit garantie" voor het percentage volle buffelmelk: 100 procent. Dat wordt gecontroleerd en staat op de verpakking, aldus het bedrijf. Dat het op de verpakking staat zegt niks. En wie controleert dat dan? De mozzarella-inspecteur?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Atie van Olst

  Een beetje blij zijn wij met uw reactie naar aanleiding van de communicatie rond het feit dat boerenkaas niets meer met boeren te maken zou hebben en gewone kaas zou zijn met een smaakversterker. En dat alles naar aanleiding van een niet zo genuanceerd artikel op de website AGD.nl van 22 januari jl. en geplaatst in het Agrarisch Dagblad van 23 januari jl. getiteld ‘Koemelk in de buffelmozzarella’. Blij omdat u nu ontdekt heeft dat boerenkaas wel degelijk wat met boeren te maken heeft en u boerenkaas kennelijk toch wel bijzonder smaakvol vindt; anders zou u immers niet wekelijks bij uw kaasboer boerenkaas halen. Blij omdat boerenkaas een zodanig specifiek product is dankzij de unieke bereidingswijze, dat het begin 2007 door de Europese Unie erkend en beschermd is als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit en u daar nu van op de hoogte bent. Minder blij omdat uw kaasboer waar u elke week boerenkaas haalt, niet wist dat er een GTS-bescherming is voor boerenkaas. In onze ogen verdient de bewuste kaasboer de aanduiding ‘boer’ dus zeker niet (wat heeft een kaaswinkel te maken met ‘boeren’?), evenmin als de aanduiding ‘kaasspecialist’; op het gebied van boerenkaas is hij zeker geen specialist voor zover het zijn productkennis betreft. En ook niet blij omdat u uw reactie aan Marga Mooren, voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders, afsluit met de vraag of boerenkaas dus toch niet gewone kaas met een smaakversterker kan zijn.

  Even googelen op ‘boerenkaas’ zou al veel kennis hebben opgeleverd: zie bv. www.boerenkaas.nl, onder kopje bescherming:
  Sinds 16 februari 2007 heeft boerenkaas officieel de status van een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De Europese Unie heeft Boerenkaas als zodanig erkend. Boerenkaas is halfharde kaas die op de boerderij gemaakt wordt en bereid is met verse rauwe melk. Dit geeft de kaas extra smaak. Door de bereiding op de boerderij, waar elke boerenkaasbereider zijn/haar eigen receptuur en werkwijze heeft, is elke boerenkaas uniek.
  Bij de erkenning als GTS gaat het dus om de specifieke productiemethode: alleen kaas die ambachtelijk gemaakt is op de boerderij uit zogenaamde 'rauwe' melk, mag boerenkaas genoemd worden. Die melk moet afkomstig zijn van de eigen veestapel: koeien, schapen, geiten of buffels. Overigens mag een boer melk bijkopen van één of twee andere boerderijen, echter nooit meer dan het volume melk van zijn eigen veestapel.
  Zekerheid over echte Boerenkaas geeft het GTS-kaasmerk op de kaas.

  Een rectificatie op de website van het Agrarisch Dagblad en in het Agrarisch Dagblad stellen wij bijzonder op prijs. Het doet de bereiders van echte boerenkaas pijn als er, nota bene in een Dagblad dat verstand van de agrarische sector heeft, zulke onjuiste informatie wordt verstrekt. Wij hebben bijzonder veel verontwaardigde reacties van boeren ontvangen, die hier helemaal niets van snappen. Voor meer informatie: Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel, informatie@boerenkaas.nl.

 • no-profile-image

  Marga Mooren

  Willem Bruil,
  Waar baseert u uw uitlating op dat boerenkaas gewone kaas is met een smaakversterker? Boerenkaas is Europees beschermd en er wordt op toegezien dat deze kaas ook echt aan die Europese eisen voldoet.
  Graag reactie,
  Italie heeft een reputatie en Nederland heeft een reputatie, waarom wordt hier alles op één hoop gegooid?
  Boerenkaas is een Nederlands oerproduct, u moet het eens BELEVEN!

 • no-profile-image

  willem bruil

  Marga, je hebt gelijk, er is een Europese GTS-bescherming. Ik wist dat niet en mijn kaasboer, waar ik elke week boerenkaas haal, ook niet. Van Mozzarella wist ik het wel. Ik ben bang dat het adjectief 'boeren-' zo weinig specifiek en verwaterd is, dat het overal voor gebruikt wordt, en niemand nog iets zegt. Voor kaas zegt het dus nog wel iets. Het is trouwens nog helemaal niet zo gemakkelijk om te achterhalen, waarin boerenkaas nou zo verschilt van gewone kaas, behalve dan dat er boerenkaas op staat en dat het op een boerderij wordt gemaakt. Dus of het toch niet gewone kaas met een smaakversterker kan zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.