30 reacties

Kamer wil niet bijvoederen in Oostvaardersplassen

De Tweede Kamer vindt dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet moeten worden bijgevoederd.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat met landbouwminister Gerda Verburg. Alleen CDA, VVD en PVV vinden het niet acceptabel dat dieren in het gebied van de honger omkomen. Verburg is tegen bijvoederen.

Dat geldt ook voor PvdA, SGP en de linkse oppositiepartijen. Zij vinden dat de natuur zijn werk moet doen, ook als dat betekent dat dieren verhongeren. Volgens Esther Ouwehand (PvdD) zal het echter niet zo'n vaart lopen; zij denkt dat er voldoende voedsel in het gebied beschikbaar is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt helemaal gelijk Verbaasde Lezer, zullen we samen voor meisje Ouwehand de broek laten zakken? Ik ben blij dat ik nooit lid ben geworden van welke politieke partij dan ook, maar dit is wel een erg ongelukkige zet van dit domme wicht. Er is daar verdomme nog aan toe geen hout te eten. Of nou ja: dat juist wél. Dood hout wel te verstaan. Erg voedzaam als het twintig graden vriest.
  Men hoeft helemaal niet sentimenteel te zijn om te vinden dat het gewoon niet kan en pure dierenmishandeling is om meer dan zesduizend grote grazers op een uitgemergelde bodem en tot onder de wortels weggegraasde vegetatie een lange koude winter door te beulen. Zoals je al schrijft heer Geverink, zelfs in Canada gebeurd zoiets nog niet! Daarom is het een prima idee Sjeng: dit weekend en komende maand zoveel mogelijk foto's van kadavers, uitgehongerde, schonkige, vervuilde of gewonde paarden, koeien, stieren of herten schieten en op YOU TUBE ermee! Laat ze een poepie ruiken!

 • no-profile-image

  spotvogel

  De 'natuurmaffia' waarover jij het hebt beste OOOOO, heeft absoluut niks met natuurbescherming en ecologisch verantwoord natuurbehoud te maken. Er zit de natuurontwikkelaarslobby achter, een duister samenwerkingsverband van 'groenondernemers', waarin waanzinnige bedragen aan overheidsgelden en goededoelenfondsen worden misbruikt en de decennialang zorgvuldig beheerde natuurreservaten naar de testikels worden geholpen. Ieder normaal functionerend mens kan bedenken dat het anno 2010 onmogelijk is om grote kudden dieren kris kras door ons overbevolkte land en de rest van West-Europa te laten rondtrekken. Ik woon vlakbij A50/A15/A73, 2 betuwespoorlijnen en de drukst bevaren rivier ter wereld: de Waal. Krankzinnigen ontwerpen plannen die door stompzinnige politici omarmd worden. Ten koste van alles. Nét als met het Betuwelijnfiasco, het HSL-debacle, het Zuidlijndrama en ga zo maar door. Er moet daarin geen eurocent meer verkwist worden, er dient een zware parlementaire enquette komen over deze hele materie en er moet eindelijk eens geluisterd worden naar mensen die nog hersens hebben in plaats van dolgedraaide balkenbrei. En laten we vooral de grote veterinaire gevaren van een dergelijke idioterie niet uit het oog verliezen. Straks liggen er overal kadavers te rotten en zieke dieren te sterven. Maar dan is het te laat om nog structureel in te grijpen. Of zouden al die dieren dan door hobbyjagers afgeschoten moeten worden? Ze zijn immers "wild"!

 • no-profile-image

  Bijde

  Ik trek liever met m'n eigen hand dan die van Ouwehand...

 • no-profile-image

  koetje

  Die,nu 11.000 leden,moeten eerst eens leren voor zichzelf te denken voor ze als een blinde ezel achter die dolle mina's aanlopen.Een partij zonder vakkennis is geen partij.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo zoetjesaan zijn wel alle grenzen overschreden van wat oorbaar is aan het Nederlandse natuurbeheer en de omgang met dieren in natuurreservaten. De politiek slikt dit allemaal klakkeloos terwijl onze door natuurontwikkelaars verdrukte natuurgebieden in sneltreinvaart naar de mallebiezen worden geholpen. Door dolgeslagen idioten die waanideeën nastreven en daar zélf vette inkomens uit peuren. Daarover zou een breed maatschappelijk debat moeten komen waarbij alle (bijna een miljoen) leden van Natuurmonumenten voor het éérst klip en klaar inzicht krijgen in de ware activiteiten en doelstellingen van hun dagelijks bestuur! Zoals de Nederlandse belastingbetalers aan de weet dienen te komen wat SBB allemaal uitvreet. Want het zijn ons aller gebieden waarin zich die kladderadatsch dag en nacht afspeelt.

 • no-profile-image

  rein v.d.schaaf

  Toen jaren geleden Natuurmonumenten aankondigde op de Veluwe een aantal herten te laten afschieten omdat deze dieren van oorsprong niet in Nederland thuishoren,heb ik onmiddelijk mijn lidmaatschap van deze club opgezegd.

  Mensen die dieren laten verkommeren zijn het doodschoppen nog niet waard.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Wij Edel Schweinen redden ons wel. Er valt altijd wel wat te bietsen. Echter onze grote Herkauwer vrienden hebben het erg moeilijk. Het zijn zoogdieren net als mensen...volgens mij laten ze mensen niet verhongeren in dit land.......

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zoals eerder vermeldt trekken grote grazers in de vrije natuur verder naar andere gebieden als het voedselaanbod minder wordt. Als in de oostvaarderplassen het voedselaanbod minder wordt kunnen die dieren nergens naar toe. Het is gewoon een groot hertenkamp waar de dieren volledig afhankelijk zijn van de hun verzorgers. Zoals in eerdere discussies al werd opgemerkt is er in de oostvaarderplassen een vee/wild bezetting per hectare die vaak hoger is dan die op veehouderijen. Bij vee en wild dat zo intensief gehouden wordt is het vragen om moeilijkheden want als je daar mineralen gaat aanvoeren in de vorm van hooi is door uitspoelling en erosie van stront het oppervlaktewater binnen de kortste keren groen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Ofwel: de inhoud van je verhaal in niet relevant als je maar overtuigend overkomt!. Dan loopt half Nederland blindelings achter je aan.

 • no-profile-image

  George

  Als mijn baasje, Edel Schwein, zonder Tom Poes Katzenbrokken uit de supermarkt durft terug te komen kijk ik hem verontwaardigd aan....... stap ie gelijk weer in de auto. Zo hoort dat. Als je dieren hebt heb je er ook zorgplicht voor......mrauw.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Vanzelfsprekend Koetje Boe. Ik hoor niet bij dat Bijbels Genootschap en heb een pesthekel aan kamerleden die hun dossiers niet kennen en hun principes verloochenen. Dus ook deze twee dames mogen wat mij betreft een maand lang op gefruite Dode Zee-rollen met zure geitenroom gezet worden. In het geconfisceerde torentje! Groetjes van Katja. (p.s. Die Dode Zeerollen zijn gelimiteerd maar er mag een halfje in de CDA-fractie gegooid worden. Met een extra toefje tafelzuur).

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Rein, in juni 2008 waren wij in NM-reservaat Waal en Burg op Texel getuige van de vergassingsmoord op duizenden ruiende Grauwe Ganzen met hun kuikens. Dat gebeurde in opdracht van Natuurmonumenten en met hulp van NM-personeel. Ik trok de actie en werd in herfst 2008 door directeur de Graeff in de Volkskrant belasterd en gecriminaliseerd. Toen ik hem ter verantwoording wilde roepen in het VARA-programma DE LEUGEN REGEERT verdomde de intense lafaard het om voor de camera's te verschijnen! Jij hebt het over 'het doodschoppen nog niet waard?" Ik ben een vredelievend mens, maar dit hoopje rattenkeutels zou toch minstens op een beschaafde wijze verwijderd dienen te worden. Want dankzij hém en de door zijn toedoen binnengehaalde voorzitter riekt Schaep en Burgh nu al bijna drie jaar als een hoop fermenterende kippendrek! Onnodig te zeggen dat ik meteen mijn lidmaatschap heb opgezegd. Voor het leven!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zelfs hier heb ik het meegemaakt dat een groep edelherten werd bijgevoerd. Dat is al mindtens een jaar of tien geleden. De edelherten waren in hun eigen gebied door de vele sneeuw dat jaar niet in staat om te grazen. Normaal is dat niet zo'n probleem en trekken ze naar de valleien waar normaalgesproken de sneeuwlaag niet zo dik is. Dat jaar lag overal veel sneeuw en waren ze als het aan moeder natuur lag verhongerd. Ze werden toen met een helikopter bijgevoerd. Op het agd was een dierenarts conditiescore aan het doen op schotse koeien(die in schotland thuis horen). Ik ben geen expert maar als je onder de dikke vacht de botten kunt zien dan zijn ze veel te dun. Wij hebben hier een half jaar echte winter en ik heb hier nog nooit een mager hert gezien.

 • no-profile-image

  Martin

  Volgens mij zou SBS6 hier wel eens een mooie undercover actie van kunnen maken door zelf even te gaan kijken in de Oostvaarderplassen.

 • no-profile-image

  sloeber

  Het beste is om met een camera beelden van verhongerde en stervende koeien op de televisie te laten zien.

 • no-profile-image

  Mark

  Maar beste mensen, mevr. Ouwehand is een specialist op het gebied van natuur en dieren. Ze heeft nl. haar academische studie in de richting van communicatie etc. niet afgerond. Dus als iemand kan weten dat dieren 2 maanden kunnen overleven door op een houtje te bijten, dan is zij het wel.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is bizar dat er in ons land momenteel honderden miljoenen euro's worden verkwanseld aan beheerplannen voor de N2000 gebieden, de EHS en de Biodiversiteit, terwijl straks alles ondergeschikt gemaakt zou gaan worden aan de uit de klauwen gelopen waanideeën van een paar mens, dier en staatsgevaarlijke idioten. Het ecologisch met elkaar verbinden van landschappelijke eenheden teneinde een subtiel web van lifelines voor allerlei kwetsbare levensvormen tot stand te berengen(de EHS), is heel iets anders dan als een bulldozer met duizenden grote grazers overal doorheen te walsen. Ik sprak een veehouder aan de Niers bij Ottersum die dat als een Zwaard van Damocles boven zijn hoofd ziet hangen. En hij is niet de enige, want de losgeslagen krankzinnigen van NM, SBB, Stichting Ark, de landschappen en de provincies walsen en rabauwen overal over heen. En dat moet gestopt worden. Voordat het te laat is!

 • no-profile-image

  koetje

  Vreemd dat die reactie van @ Wandelaar is verwijderd,was niet zoveel mis mee dacht ik.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Grappig Herkauwer, maar de 2e kamer heeft vandaag besloten dat er grenzen moeten worden gesteld aan de grote grazers in natuurterreinen. Zie ander forum

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die kamerleden weten niet waar ze het over hebben. Er lopen in de Ovpl duizenden grote grazers op maar zo'n 1400 ha effectief begraasbaar terrein waar vrijwel niets eetbaars groeit. Daardoor sterven er op jaarbasis zeer veel dieren een onnatuurlijke dood. De kamer laat zich voorliegen door SBB en zou er goed aan doen om naar echte specialisten op het gebied van grootschalige dierenhouderij te luisteren.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik weet niet of SBB ook onder de mestwetgeving valt, maar als dit wel zo is dan kan Ouwehand beter aan Verburg kamervragen gaan stellen of SBB de kadastrale maten of de gemeten maten opgeeft en of Dienst Regelingen ook van dit gebied luchtfoto's heeft gemaakt en perceel of gebiedsaanpassingen heeft toegepast zoals bij alle boeren.In de ovp is meer water dan land en als hier veel te veel dieren rondlopen te hongeren pak ze dan maar aan via de mestwetgeving.In het Lauwersmeergebied worden de dieren wel bijgevoerd.Wij hebben hier in NL een mestwet,destructiewet en een dierenwelzijnwet,blijkbaar is SBB boven iedere wetgeving verheven.Of is dit ook wettelijk zo vastgelegd?

 • no-profile-image

  Ooooo

  Het is een grote tuin en geen natuurgebied. Binnenkort krijgen wij al die dieren hier in het randmerengebied. Als het een beetje meezit kunnen ze meevliegen met de vakantiecharters die vanaf Lelystad gaan vliegen(over het natuurgebied en ecoduct de hierdense Poort) Het is zo'n raar verhaal maar ja waar kun je dat tegenwoordig nog halen? De natuurmaffia staat volledig los van democratische begrippen....

 • no-profile-image

  Leen

  Zo te oordelen zit de Taliban al in Den Haag.

 • no-profile-image

  melkveehouder die wel voert

  welke maatlat duurzaam hier wordt gehanteert is mij een raadsel en dan een debat gaan voeren in de kamer over wel of niet dieren laten verhongeren beste verburg als je vee wilt houden moet je er voor zorgen of niet aan beginen nederland is gaan rusland of alaska met duizenden ha vrije ruimte p.s sneu voor die dieren maar de grootste stumpers zitten toch echt in den haag

 • no-profile-image

  herkauwer

  Toen ik die stomme opmerking las dacht ik eerst dat dit wicht iets te maken had met Ouwehands Dierenpark. Maar dat kan natuurlijk niet, want dan zou ze wel weten dat je dieren niet mag laten verhongeren. Ik houd het er dus maar op dat, om met oud lijstduwer Maarten 't Hart te spreken, ook deze dame naar vis stinkt. Dan kan ze dus meteen als bokking de pot in!

 • no-profile-image

  koetje

  Ook die 2 kamerleden van de PVDD wandelaar?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Tafelzuur of niet, het is natuurlijk niet te pruimen dat kamerleden zich niet eerst fatsoenlijk oriënteren en een onaangekondigd terreinbezoek brengen ZONDER indoctrinatie door SBB, maar onder begeleiding van onpartijdige ecologische-, ethologische- en veterinaire deskundigen die niets van dierenmishandeling en nartuurverwoesting moeten hebben!

 • no-profile-image

  mevr. C. Janssen

  Ik schrik mij een hoedje van die vreselijke verhalen. Wat een onmensen! Ik ga meteen mijn lidmaatschap opzeggen. En al mijn kennissen ga ik vragen hetzelfde te doen!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Nou zakt me de broek af!!! Hebben we net honderden reacties gehad op de 10000 leden van de PVDD, en NIEMAND reageerd op de STOMPZINNIGE opmerking van meisje Ouwehand dat het niet zo,n vaart loopt met het verhongeren van de dieren in de OVP !!!Ik zal de PVDD niet afkraken maar deze opmerking getuigd van bar weinig kennis van zaken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Daar heb je een heel belangrijk punt te pakken, beste heer Geverink. Het begraasbare gedeelte van het 5600 ha grote omrasterde Oostvaardersplassengebied ligt aan de zandige oostkant van het moerasgebied. Die zandbank had men bij de Dienst Zuiderzeewerken voor het droogmalen destijds hoger en groter ingeschat. Tot aan de huidige Oostvaardersdijk, om precies te zijn. En dat hele gebied was daarom ingepland als Industrieterrein. Toen er na leegpompen van de polder helemaal geen bouwrijpe industriegrond droogviel maar er juist een moeras ontstond, wijzigde men de bestemming schielijk in Natuur. Helaas nestelde al twintig jaar later Hét Amsterdammertje (i.c. Frans Vera) met zijn krankzinnige plannen zich als een teek in de pels van SBB-Flevoland. En weer twintig jaar later lopen daar dus bijna zevenduizend grote grazers structureel en meedogenloos te verhongeren! Waarschijnlijk is het tot de duffe hersens van die natuur- en dierenbeulen doorgedrongen dat alles wat er wordt aangevoerd aan gras, hooi of ander diervoeder, ter plekke ook weer wordt uitgescheten. En zo stom kan men bij SBB niet zijn of men zal beseffen dat zo'n overbegraasde zandplaat afwaterd op het grootste zoetwatermoeras van West-Europa. Daarom wil men dat moeras ook gaan droogleggen!!! Zogenaamd om de inklinking te stimuleren, maar feitelijk om het ten helle tergende wanbeleid te maskeren. Daar gaan we dus een heel dikke stok voor steken!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.