11 reacties

Kamer tegen ruimen alle bokken en rammen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het ruimen van bokken en rammen die negatief testen op Q-koorts, zo bleek vanmiddag tijdens een spoeddebat over de kwestie.

Gisteren besloot landbouwminister Gerda Verburg alle bokken en rammen op Q-koorts besmette bedrijven te ruimen, omdat zij via sperma schadelijke bacteriën kunnen verspreiden. CDA, VVD, PvdA en SGP hebben haar per motie opgeroepen hiervan af te zien. Zij willen dat mannelijke dieren eerst herhaaldelijk individueel worden getest; alleen de dieren die een positieve uitslag laten zien, mogen eventueel worden geruimd.

Verburg ontraadde deze motie. Zij betoogde dat een negatieve test niet perse betekent dat de betreffende bok of ram niet is besmet. Ook herhaaldelijk testen geeft geen zekerheid. Hoewel de minister erkende dat de kans op verspreiding door mannelijke dieren niet groot is, vindt zij het niettemin onverantwoord dit risico te lopen.

Dinsdag wordt over de motie gestemd. Verburg heeft de Kamer beloofd voor die tijd niet tot het ruimen van rammen en bokken over te gaan. Of zij het voorstel van het parlement na aanname overneemt, is nog onduidelijk. Na afloop van het debat gaf de minister aan dat een meerderheid nu nog niet wil zeggen dat de motie het bij de stemming zal halen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huubhenkenharrie

  Zolang er een levenslang fokverbod op de dieren zit, die nog aanwezig zijn op een geruimd bedrijf. Wat is dan het nut om de bokken nog te behouden?

 • no-profile-image

  brabant

  @ geitenhoudster, brabant.
  Zo als de regels nu zijn geldt er voor de niet besmette bedrijven toch een fokverbod tot 1-7. voor de besmette bedrijven een levenslang fokverbod. Of heb ik het nu fout?

 • no-profile-image

  gj

  Herkauwer, ik bedoel dat ik nog meer ellende verwacht van de PvdA, SP als die het voor het zeggen zouden hebben.
  En voor de goede orde ik stem dus absoluut geen CDA

 • no-profile-image

  Schepers

  Dit is nu echt een politieke tactiek binnen het CDA, Verburg maakt dinsdagavond bekend dat de bokken geruimd worden, woensdag in het slappe spoeddebat stelt Ormel (CDA) in een motie (zo is het binnen de fractie afgesproken) dat dit niet gebeuren mag en hij krijgt volgende week gegarandeerd een meerderheid, dus niemand lijdt gezichtverlies en de geitenhouders worden blij gemaakt met een dood vogeltje. Waar het echt over moest gaan in het spoeddebat werd niet over gedebatteerd, want dan vallen er koppen, de aanpak van Q koortsbestrijding rammelt aan alle kanten(o.a. gezonde dieren worden geruimd en besmette dieren blijven lopen, enz.) maar wat heel erg is, volksgezondheid heeft deze razzia bedacht, dan mag er toch op z.n minst aan gevolgschade gedacht worden, en niet afdoen als bedrijfsrisico, want wat er vanmiddag door zogenaamde kenners in de 2e kamer werd besproken was wartaal en dit alles over de rug van de geietenhouders. Dus overheid kom op met die vervolgschade.

 • no-profile-image

  herder

  Beste Zlto,wat gebeurd er met de 7geitjes in de efteling?
  Worden deze ook geruimd?
  Wat is uw advies kunnen we nog veilig naar de efteling gaan?
  Ruim alstublieft niet alle sprookjes op.

 • no-profile-image

  karel

  Dat moet ge niet aan ZLTO vragen herderske. Die hebben al maanden geleden gezeid dat alles geruimd moet worren. Nog eerder dan Verburg en Klink!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Heer Schepers en Dirk, jullie hebben goed begrepen welke vuile spelletjes het CDA aan het spelen is om de geitensector ijskoud kapot te maken. En GJ, jij doet me denken aan een varkensboer die ik destijds sprak bij Spekklef in de Peel en die het CDA wel kon schieten. Zei hij. Maar hij zei ook:"ik zei het er nie mee ins, maor ik doei d'r ok niks teugen!" En wat stond er in zijn voortuin? Een groen verkiezingsbord met drie grote witte letters!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Tjonge cda in de kamer draaid bij maar dat zal wel van korte duur zijn Het zijn draaikonten eerste klas Het is nog geen stemming En Ormel die heb ik al meerdere malen horen zeggen dit NOOT weer Dat was naar de mkz Dat geld ook voor meerdere partij genten van Ormel maar helaas kun je nu met deze ruimingen zien waar ze helaas staan En het vervelende is dat ze het nog goed praten ook Dergelijk soort mensen horen niet in de kamer zitten er alleen maar om verburg te steunen dat hebben we kunnen zien afgelopen tijd Triest triest en nog eens triest

 • no-profile-image

  gj

  Ik ben geen CDA mannetje, sterker nog als ik die C....telijke koppen zie heb ik al genoeg. Maar wat en waar blijft nu de inbreng van de andere partijen?
  De club van Jozias , de club van Laurens Jan enz.
  De PvdD noem ik een sekte, dus geen partij.
  In mijn ogen ben je als boer nog altijd het beste af met het CDA. Met de rest wordt het nog minder!

 • no-profile-image

  gert

  Wie heeft het voor het zeggen ,Verburg of de Tweede Kamer ?

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  beste huub henk en harrie, als de bokken op korte termijn worden afgemaakt dan is dat niet meer terug te draaien. Nu geld er een fokverbod tot 1-7. Tot die datum hebben we nog de tijd om onderzoek te doen. Die tijd zouden wij dankbaar aannemen, want als na onze beste geiten ook nog de bokken afgevoerd worden dan is voor ons het fundament van ons bedrijf weg na 23 jaar fokken en selcteren!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.