Redactieblog

3 reacties

Is coöperatie middel of doel? (4)

Bestuurders van met name grote coöperaties zijn zelf de oorzaak van de verwijdering van de leden. Die stelling durf ik aan.

Hoe komt de coöperatie binnen bij de leden? Niet via het bestuur. Nee, de coöperatie komt binnen via een glad, keurig, duur uitziend, maar weinigzeggend ledenblad. Verder via de woordvoerders.

Dat zijn onbekende mensen, waarvan je merkt dat ze binnen het bedrijf niets te melden hebben. Ze vertellen bij calamiteiten wat er gebeurt, welke fabrieken er bij reorganisaties worden gesloten en hoeveel mensen er afvloeien. Meer mogen ze niet vertellen en vermoedelijk weten ze ook niet meer.

Zo nu en dan, maar uiterst spaarzaam, spreekt de voorzitter van de directie. Die praat over het bedrijf. Niet over de boeren, wiens bestaan van het bedrijf afhankelijk is.

Bij uitzondering zegt ook de voorzitter eens wat in het openbaar. Bij FrieslandCampina is Wantenaar een meester in het zwijgen. Dat heeft een plus: hij zegt ook niets verkeerds.

Van de bestuursleden hoor je nooit wat. Alleen op een regiovergadering. Dan zijn ze zo voorgeprogrammeerd door de directie dat het gekooide leeuwen lijken. Een vermakelijk voorbeeld is Jan Cees Vogelaar. Eens flamboyant bestuurder, die, nadat hij zich nestelde op het pluche van Friesland Foods, van de aardbodem leek verdwenen. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

Moraal van dit verhaal: boerenbestuurders moeten zich meer presenteren. We willen horen hoe ze zelf denken. Het imago van marionetten van de directie moet verdwijnen. Dat zou een stap richting verkleining van de afstand tussen boer en coöperatie zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee vergaderboer,deze mening deel ik niet. Ik moet de eerste werknemer nog tegenkomen die uit eigen beweging bij zijn baas verantwoording gaat afleggen over zijn handelen. Als lid/eigenaar moet je ze gewoon ter verantwoording roepen. En willen ze niet, dan is het tijd om afscheid te nemen. Zo gaat het bij andere bedrijven toch ook, waarom dan niet bij een coöperatie?

 • no-profile-image

  veehouder

  Een goed en betrouwbaar bestruurder, luisterd en onderzoekt en bestudeerd de zaken voordat hij oordeelt. Velen kennen dat niet en doen dat niet, alleen wanneer het in hun straatje goed uitkomt, gaat de mond open. Er moet vetrouwen zijn, dus eerlijke mensen met kennis van zaken, waar pit in zit horen daar thuis. Er zitten te veel dictators, die zijn er voor de cooperatie, niet voor de boeren! Dit is en ramp voor de boer en tuinder, eenheid is hard nodig, maar het is uit elkaar gevallen. Er is alles tegen elkaar en niet met elkaar. Denk daar maar is over na Ger Van Dijk. De klant is koning, maar helaas de klant (de boer) is een slaaf!!!

 • no-profile-image

  wij geloven er in

  Het verschil in eencooperatie en een andere onderneming is;zij moeten allebeide winst maken.
  Als dit aan de bovenkant tegen of weg valt,kan men nog altijd aan de andere kant minder gaan uitbetalen.
  Deze 2 mogelijkheden hebben allebei de vormen van ondernemingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.