Redactieblog

9 reacties

Is coöperatie middel of doel? (2)

Voor de boer is het duidelijk: middel. Om op korte en lange termijn een beter inkomen te verwerven.

Maar hoe zit het met de directies en de medewerkers? Vinden die het nog een middel om het boereninkomen te verhogen? Of is dat een onbekende doelstelling en gaat het hen alleen om het eigen doel: een zo hoog mogelijk inkomen? Ik neig naar het laatste.

De voorbeelden zijn talrijk. Oud Friesland Foods topman Olijslager noemde melk steevast een grondstof. Dat het de basis van ons inkomen is heb ik nooit van hem gehoord. Dan de zuivelmedewerkers. Altijd willen ze loonsverhoging. Zelfs met dramatisch slechte prijzen willen ze meer verdienen. Inleveren is er niet bij. Ook niet bij de directies. Een collega van me zei: "Al heeft het lid het noch zo slecht, het is de directeur die voor zijn eigen salaris vecht."

En weten de medewerkers nog dat ze voor een coöperatie werken? In de grote zeker niet. Een boer is voor hen de grondstoffenleverancier, een grote onbekende.

Dat alles samen maakt de huidige coöperatie tot een gewone onderneming waar de mensen hard werken voor hun eigen doel. En niet voor het doel van de boer: een zo hoog mogelijke prijs voor zijn product. Of bij de aankoopcoöperatie een zo laag mogelijke prijs.

De enigen, die de coöperatieve geest in de coöperatieve onderneming kan brengen, zijn bestuurders. En die staan steeds meer op afstand. Tot genoegen van de directies. Boeren hebben echter geen behoefte aan bestuurders, die zich als schoothondjes gedragen. Dat moet dus anders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Gerritsen. Uw conclusie komt over een met de mijne >de leden zijn er voor de cooperatie< en dat terwijl de co-op is opgericht voor de boeren / leden. Heden ten dage wordt de man / vrouw in een van de bestuurslagen gekozen omdat; hij / zij een goede boer is, een goed (loyaal) bestuurder is. Door de gelaagd- heid komt het boeren geluid niet meer door in de top en worden de voorstellen van bestuurszijde zo vertaalt dat ze perfect overkomen bij de boeren en de boeren / leden geen commentaar kunnen hebben.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ik kan in deze alleen wat over de sierteelt zeggen.In de 60 tiger jaren is in Aalsmeer een veiling opgericht. Als tegenwicht voor de handel. Was brood en brood nodig.De veiling werd bestuurd door telers. Kortere lijnen bestaan er niet zou je zeggen. De sfeer was goed en de telers tevreden. De klok bepaalde de werkelijke prijs van de geveilde producten. Langzamerhand begon de veiling te groeien. Een fusie. Toch nog steeds korte lijnen. Naar mate de veiling groeide kwamen er ook meer kwekers en handelaren. Langzamerhand nam de complexiteit toe. Het gevolg was dan ook dat er meer en meer mensen in de bestuurslagen kwamen die weinig tot niets met de sector te maken hadden. men begon ook steeds meer te vergeten waar voor de veiling eigenlijk opgericht was. De beste prijs voor de producten van de eigen leden.Er kwamen steeds meer belangen bij. Iedereen wil mee eten van de ruif.Een van de graadmeters is de jaarlijkse leden vergadering. Hier uit kun je vaak opmaken hoe de betrokkenheid van de telers er voor staat.In het begin kwam bijna iedereen. de betrokkenheid was groot. In de tijd dat de import(globalisering) was de betrokkenheid ook groot. De leden kregen door dat hun belangen op het spel stonden en terecht!Uiteindelijk zijn we een internationaal veilpunt geworden. Het is ons allen aangepraat dat dit het beste voor ons zou zijn.De jaarlijkse ledenvergadering wordt betreurenswaardig bezocht. Vele leden nemen niet meer de moeite om in december te gaan. De interesse en betrokkenheid is verdwenen. De veiling is een bedrijf geworden en geen coöperatie. men probeert er nog een beetje tuinbouw gevoel aan te geven door in de top een paar telers te plaatsen. Symbool politiek........?

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Correcte weergave wat directie en management betreft. Bestuur is er vaak nog in twee lagen, de bovenlaag schurkt tegen de directie aan en graait even hard mee. De tweede laag ( ledenraden e.d. ) zit er voor de show, maar staan wel in de praktijk. Helaas zien we dit niet alleen bij coöperaties, maar ook volop in de belangenbehartiging. Het ligt ook aan de leden, die hun contributie als een aflaat beschouwen en verder geen actieve betrokkenheid tonen.

 • no-profile-image

  Ton

  Ik was een trouw lid, die dacht dat we op deze manier een vuist konden maken voor een redelijke opbrengstprijs. Maar de tijden en mensen zijn veranderd. Er zijn bestuurders die voor hun eigen belang gaan en niet voor het belang van de leden! Deze hebben de zaken ernstig verziekt!!! Een eerlijk lid die voor gerechtighied op komt, loopt men omheen! Ik heb te veel mee gemaakt met die organisaties, na veel ellende allemaal lidmaatschap opgezegd. Je wordt woedend dat het allemaal zo loopt, maar vertrekken is toch nog het beste! De crisis kon niet uitblijven, er ging zoveel mis, de mensen voelen zich belazerd! Eerst weer schoon schip maken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer @Gerritsen, uit Enschede. "U besluit uw reactie met de opmerking; Het ligt ook aan de leden, die hun contributie als een aflaat beschouwen en verder geen actieve betrokkenheid tonen". Dat is verstandig opgemerkt!!!... Bovendien denkt o.g.t. dat veel leden te lui zijn om na te denken!!!... En liever produceren dan reguleren en daardoor concurent zijn van elkaar!!!... Het is onbegrijpelijk dat de meeste coöpleden het niet in de gaten hebben, jammer.

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik kan je gedachten volgen, maar denk ook dat de drang van de boer om groot te groeien, nodig of niet. In zijn ogen zeker geldt voor de co-op ook al zal die groei risico vol zijn en hij als lid het risico niet eens kan overzien en weet dat de winst nooit zal resulteren in een hogere product prijs voor hem, kickt hij toch op dit plan. Er zijn co-op 's die terug bij af zijn na vele miljoenen verlies >boeren geld< in een kwart eeuw.
  Daar komt bij dat nog het bestuur nog de leden door hebben dat bv iedere melkfabriek in een ander land, betekent op termijn minder vraag naar jouw product in dat land.

 • no-profile-image

  boer en boer

  ik heb begrepen en gelezen de afgelopen 3maanden;dat er nog ongeveer 650000banen aan de nederlandse land en tuinbouwbedrijven
  toe te rekenen zijn.
  Als je weet dat er nog zo,n 70000 land en tuinbouwbedrijven in nederland ziijn,dan zie je dat deze gemiddeld 9 cao lonen moeten ophoesten exclusief zichzelf.
  als je weet dat er al een kleine 50 jaren ontboering heeft plaatsgevonden,dan tel daar nog eens 20 jaren ontboering bij op.dan zie je dat de cao geregtigde de primaire sector heeft opgesoepeerd.
  cooperaties en andere = allemaal hetzelfde.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Han, de grote Coöps investeren in het Buitenland en worden dan de concurent van hun eigen leden aan het thuisfront!!!... @Teun de Tuinder, beschrijft de ontwikkelingen van de Coöperatieve Bloemenveiling Aalsmeer. Het klopt precies Teun. Omdat ik vanaf 1973 tot eind 90 tiger jaren daar bloemen heb gekocht via de klok (afmijnsysteem) heb ik die ontwikkelingen meegemaakt. Misschien mag ik er één voorbeeld tussenuit pikken. In de tweede helft van de 80 tiger jaren kwamen er bloemen uit oost-Afrika (Kenia en Tanzania) East African Flowers (EAF). Nu beleveren zij alle supermarkten in Duitsland!!!... De hele zomer door 20 rozen voor 1,99 €, gevolg de nederlandse rozenkwekers kunnen hun tent sluiten!!!... Het zelfde lot zal de rest van de agrarische sector mee te maken krijgen, dat zal niet lang meer duren!!!... Goed zeggen jullie, piet is een Doemdenker, nee beslist niet!!!... Het is doodgewoon de realiteit waar wij nu mee geconfronteerd worden!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Piet.Een van de redenen van de VBA was in die tijd dat men het toch niet tegen kon houden. Verder waren toen alleen de anjer telers fel tegen. De rozentelers kon het niets schelen.Zij dachten dat dat wel aan hun voorbij zou gaan.........we zien nu het resultaat. De anjer teelt is verdwenen en het gypskruid etc de rozenteelt staat op instorten. Echter de Veiling draait wel redelijk hoor. De banken hebben bakken vol met geld aan de coöperatie geleend. Dat geld moet veilig gesteld worden. De exploitatie moet kloppend gehouden worden. Dus hoe meer import uit alle landen van de wereld is welkom. Het levert provisie en handel op.Het uitgangs punt dat het een veilpunt zou moeten zijn waar de Nederlandse teler de beste prijs voor zijn producten moet krijgen is los gelaten .De coöperatie is een economische macht geworden. Van God los en ook van veel leden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.