Redactieblog

366 x bekeken

'Grote variatie in gebruik antbiotica biedt perspectief'

De grote variatie in het antibioticagebruik tussen varkensbedrijven biedt perspectief.

Dat zei dierenarts Hetty van Beers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) tijdens een symposium over varkensgezondheid in Tilburg.

"Als alle bedrijven op hetzelfde niveau van antibioticagebruik zouden zitten, werd het heel lastig om dit niveau te verlagen, om de heel simpele reden dat we niet zouden weten hoe. Nu de verschillen in antibioticagebruik tussen bedrijven zo groot zijn, geeft dat ook aan dat er dus mogelijkheden bij de grote verbruikers moeten zijn om dit verbruik omlaag te krijgen."

Van Beers constateert uit de eerste resultaten van proefprojecten op varkensbedrijven dat het verlagen van antibioticagebruik niet eenvoudig is. "Je ziet dat het gebruik op sommige bedrijven snel daalt, maar dat er soms ook weer toenames zijn. Minder antibioticagebruik is niet iets waar je vandaag mee begint en waarvan je morgen resultaat ziet. Het is een zaak van lange adem."

De grote variatie in antibioticagebruik speelt ook een rol bij het feit dat de sector geen doel heeft gesteld voor het verlagen. "We kunnen wel een doel stellen, maar als blijkt dat dit niet haalbaar is, hebben we onszelf op het hakblok gelegd. We moeten eerst realiseren dat het gebruik op alle bedrijven vermindert. Als dat lukt kunnen we een doel gaan stellen", aldus Van Beers.

Zoals bekend gaat bij het terugdringen het gebruik van het kengetal dagdosering een belangrijke rol spelen. Dit nieuwe kengetal wordt binnenkort ook opgenomen in de Agrovision-overzichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.