Redactieblog

323 x bekeken 9 reacties

Grondprijs breekt door 40.000-euro grens

De gemiddelde grondprijs voor bouwland is in het vierde kwartaal van 2009 voor het eerst boven de 40.000 euro gekomen.

In het laatste kwartaal van 2009 werd gemiddeld 40.128 euro per hectare bouwland betaald. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. De grondprijs voor bouwland is hiermee bijna 8 procent hoger dan in dezelfde periode in 2008.

De waarde van grasland is in het vierde kwartaal van 2009 met bijna 1 procent gedaald naar 34.731 euro per hectare. Hiermee ligt het prijsniveau voor grasland tot nog ruim 1,5 procent boven het prijsniveau eind 2008.

Opvallend is dat het verschil in waarde tussen bouwland en grasland toe neemt. Het verschil is met 5.397 euro het grootst sinds het kadaster in 2004 met de huidige vorm van registratie begon. Normaal ligt het prijsverschil gemiddeld rond 3.000 euro per hectare.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  zolang er vraag blijft naar grond voor industrie, wegen en huizen zal de grondprijs blijven stijgen. de waardeverschillen tussen koude en warme grond is gewoon te groot en zal ervoor zorgen dat de grondprijs blijft stijgen. Alleen als we minder grond nodig gan hebben voor niet landbouwactiviteiten zal de grondprijs weer dalen. iedere boer droomt ervan om zijn grond als warme grond te verkopen en elkders weer veel meer koude grond terug te kopen (beleggersspeculatie) en op lange termijn is grond de beste belegging.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik verwacht in de komende tien jaar meer aanbod van grond. Stoppende bedrijven zullen toch hun pensioen moeten waarborgen, kon in het verleden met o.a. melkquotum, waardoor er extra aanbod komt. Of dit van invloed is op de prijs weet ik niet, wel zie ik bij groeiende bedrijven een keus tussen grondaankoop of uitbreiding melkveestapel dito stal. Beide is met huidige melk- en grondprijzen niet te financieren.

 • no-profile-image

  john

  Er is toch iets fout in Nederland, tenminste als je de prijzen in de landen om ons heen zien. We kunnen dus concluderen dat de grond prijzen kunstmatig hoog gehouden worden. Hier hebben we het dus duidelijk over een luchtbel en die ploft vroeg of laat, want een liter melk is een liter melk of hij nou uit Nederland komt of uit bijvoorbeeld Duitsland. En waarom zullen ze hier meer voor de melk betalen, die Duitser gaat verhouding gewijs natuurlijk altijd meer verdienen als hij grond koopt waar voor hij maar 30% tenopzichte van zijn collega aan de andere kant van de lands grens hoeft te betalen . Dit is op het gebied van de akkerbouw precies het zelfde. Het enige verschil is dat die Hollandse boer leeft om te werken en die Duitser werkt om te leven .

 • no-profile-image

  veehouder

  Grond van beste kwaliteit blijft altijd zijn prijs waard. Inflatie bestendig.

 • no-profile-image

  reken

  De beste investering is onroerend goed en de bank kan en wil graag aan stoppende boeren geld lenen en de verkoop uit te stellen. Grond neemt meer in waarde toe dan de rente die je na verkoop kunt krijgen.

 • no-profile-image

  piet

  zolang wij nog produceren van geleende zon dus veel voer importeren ,en daar op lange termijn van af moeten dus of minder produceren of zorgen dat je zelf de grond in handen heb.je kunt wel zeggen dat is te duur maar er zal geen andere keus zijn wat je ook produceert grond blijft altijd de bassis , de zon zal blijven schijn en als je grond heb dan kan je hem ook ontvangen en weer uit delen in de vorm van produkten .
  gr piet

 • no-profile-image

  Piet

  Maar is het ook zijn rente waard?

 • no-profile-image

  T. H.

  Toch nog goed nieuws voor alle boeren die binnen nu en 10 jaar stoppen met hun bedrijf en hun grond aanbieden. Of is dit een zeepbel die straks knapt wanneer iedereen z'n land verkoopt? Feit is wel dat de melkopbrengsten vandaag de dag een stuk minder florisant zijn dan pakweg 10 jaar geleden. Ook een zeer grote groep akkerbouwers hebben niet bepaald geweldige jaren gehad... Oke we leven in een vol land waar elke vierkante meter zeer efficient benut wordt... Los van een goed pensioen levert een (te) hoge grondprijs vooral veel ongemak op voor de agrarier met het vizier op groei en rendement!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Is alleen al aan rente ongeveer 1600 euro per jaar

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.