Redactieblog

281 x bekeken

Goede vraag naar complete bedrijven

De situatie op de grondmarkt is vrij stabiel. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Het aantal transacties op de grondmarkt is beperkt. Dat geldt voor het hele land. Wanneer er toch grond wordt verhandeld, wordt er goed voor betaald. Ondanks het mindere aantal transacties daalt de grondprijs niet", zegt de makelaar. Ook het afsluiten van het kalenderjaar heeft in december niet gezorgd voor een toename van transacties. "Dat gebeurt eigenlijk nooit. Je ziet wel eens dat er in het voorjaar een toename is van transacties, net voor de periode waarin de percelen weer ingezaaid of bewerkt gaan worden", aldus Boertjes.

Hoewel het erg rustig is op de grondmarkt, gaat de handel in complete bedrijven goed door. "Op de markt voor complete bedrijven is het zeker niet rustiger dan de voorgaande maanden", aldus Boertjes. De vraag naar complete bedrijven is goed op niveau, terwijl er maandelijks toch nieuw aanbod van complete bedrijven komt. "Er zijn toch bedrijven waar geen opvolger is die nu de keuze maken om hun bedrijf te verkopen. Het prijsniveau voor grond en bedrijven is nu goed, waardoor de keuze om te verkopen mogelijk eerder wordt gemaakt", zegt de makelaar.

De waarde van courante bedrijven blijft op niveau. "Hierin is de laatste maanden wel een verschuiving te zien. In het verleden was het voor bedrijven die wilden verkopen soms aantrekkelijker om de grond in losse percelen te verkopen. Dat verandert. In sommige gevallen is de grond in combinatie met het totale bedrijf meer waard dan losse grond", zegt Boertjes. Hij zegt dat dit een beeld is van de laatste maanden.

De handel in complete bedrijven speelt vooral bij melkveebedrijven. "In bedrijven bestemd voor de intensieve veehouderij wordt nauwelijks gehandeld. In deze sectoren zien we wel uitbreidingen van bestaande bedrijven, maar de koop van bestaande intensieve veehouderij-locaties door andere bedrijven komt nauwelijks voor. Ook niet in de legpluimveehouderij, een sector die het op dit moment goed doet."

Of registreer je om te kunnen reageren.