Redactieblog

5 reacties

"Einde gesprek bij niet ruimere Q-koortsmaatregelen"

Als er geen verruimingen komen van de Q-koortsmaatregelen is er niet meer met ons te praten, zegt Hans Huijbers.

De voorzitter van ZLTO zei dit tijdens een bijeenkomst van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). “Als ik mijn hart laat spreken en dan neem ik mijn oude houding aan. En die is een beetje vecht-achtig. Het liefst kom ik nu in actie. Maar het is verstandiger om nu met de overheid en de vermeende specialisten mee te gaan. De ruimingen van de besmette bedrijven zijn niet tegen te houden. Maar daarna moeten er verruimingen komen. Maar de verschillende adviezen die de deskundigen geven over het risico van geiten op kinderboerderijen en geiten op professionele bedrijven moet leiden tot versoepeling van de maatregelen zoals het vervoers- en fokverbod.”

Huijbers beaamt dat er verschil in risico zit bij kinderboerderijen en professionele bedrijven. “Van de 600 kinderboerderijen zijn er twee besmet, terwijl er van de 375 geitenbedrijven 60 besmet zijn. Maar het is niet uit te leggen dat besmette geiten op kinderboerderijen mogen blijven, terwijl in de geitensector 50.000 dieren geruimd worden omdat er mogelijk 500 tot 1000 dieren besmet zijn.”

Oud-minister Cees Veerman wilde niets zeggen over Q-koorts. “Ik heb persoonlijk een duidelijke visie op Q-koorts. Als ik hem zou zeggen zou ik met applaus de zaal uit gaan. Maar ik zeg hem niet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die Veerman toch. Hij is vast binnenkort voorzitter van de ex-geitenhoudersclub.

 • no-profile-image

  verklinkburger

  2 van de 600 kinderboerderijen besmet? Hoe weet men dat? De melkgeitenbedrijven worden besmet verklaard op basis van tankmelk- onderzoek en aanvullend onderzoek. Ik betwijfel of alle 600 kinderboerderijen getest zijn en dat men hier een status van kent.

 • no-profile-image

  koetje

  Of kleuterleider,wat kinderachtig,zeggen dat je ergens een duidelijke mening over hebt als oud-minister en het vervolgens niet willen zeggen.

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  ....maar wel tussen de regels door laten horen wat je bedoelt. Je moet wàt doen om de boeren te vriend te houden!

 • no-profile-image

  boate

  Zeker 19 kleinschalige geitenhouderijen, zoals kinderboerderijen, zijn besmet met Q-koorts, bevestigt LNV. Maar dat zegt niet veel, omdat slechts een klein en willekeurig deel van de kleinschalige geitenhouderijen is onderzocht. Is LNV ook niet van plan en hoeft ook niet volgens RIVM!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.