1 reactie

EC: subsidie voor voedselproductie blijft nodig

Directe betalingen aan boeren blijven ook na 2013 nodig om de productie van voldoende voedsel te garanderen.

Dat stelt de Europese Commissie in een onlangs gepubliceerd discussiestuk. Beloningen voor publieke diensten zoals landschaps- en waterbeheer komen hier bovenop. Met het stuk geeft het dagelijks bestuur van de EU een inkijkje in hoe er in Brussel wordt gedacht over de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De verwachting is dat het budget over drie jaar flink zal krimpen en dat het beschikbare geld ook nog eens over meer doelen moet worden uitgesmeerd. Het voortbestaan van de directe betalingen als beloning voor voedselproductie is in dat licht allerminst gegarandeerd.

DG Agri, het kabinet van de landbouwcommissaris (nu nog Mariann Fischer Boel), stelt echter dat het belangrijkste doel van het GLB, voedselzekerheid, bij afschaffing van de inkomenssteun in gevaar zou kunnen komen. Doordat de wereldhandel steeds vrijer wordt, krijgen boeren in toenemende mate te maken met prijsfluctuaties en marktmechanismen alleen zijn onvoldoende om hieraan het hoofd te bieden.

Het voorstel van de commissie wijkt af van de houtskoolschets van landbouwminister Gerda Verburg. Als het aan haar ligt, krijgen boeren in 2020 alleen nog bedrijfstoeslagen als zij publieke diensten leveren, of in maatschappelijk waardevolle gebieden zijn gevestigd. Voor enkel de productie van voedsel is steun niet nodig, vindt zij. DG Agri wil beide en de nieuwe landbouwcommissaris Dacian Ciolos lijkt, zo blijkt uit schriftelijke antwoorden op vragen het europarlement, die visie te delen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    "Om de productie van voldoende voedsel te produceren"? Wat heb jij gisteravond gedronken Savelkous?

Of registreer je om te kunnen reageren.