'Concurrentiekracht EU cruciaal'

Kandidaat-landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil zich de komende vijf jaar inspannen om de concurrentiekracht van de Europese agrarische sector overeind te houden.

Dat zei de Roemeen vandaag tijdens een drie uur durende hoorzitting in het Europees Parlement.

Het behoud van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GBL) is daarvoor cruciaal, aldus de beoogd opvolger van Mariann Fischer Boel. Hij pleitte voor een toereikend budget. Details over hoe hij denkt over de aanstaande hervormingen gaf hij zoals verwacht niet; vooralsnog laat de Roemeen zich niet in zijn kaarten kijken.

Niettemin liet hij een goede indruk achter. "Ciolos heeft zich vandaag opgesteld als een Europaan", zegt europarlementariër Esther de Lange (CDA), die aanvankelijk kritisch was op zijn kandidatuur. "Hij heeft oog voor de exportpositie van de sector, de onderhandelingsmacht van producenten en het belang van eerlijke en stabiele prijzen." Ook de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca toonde zich tevreden.

Vandaag moest ook de nieuwe commissaris voor klimaat zich verdedigen. Connie Hedegaard kreeg veel kritiek naar aanleiding van de mislukte klimaattop in Kopenhagen, die door haar was georganiseerd. Hedegaard vindt dat niet terecht. "Het is niet eerlijk de mensen te bekritiseren die jarenlang geprobeerd hebben de wereld te mobiliseren", aldus de Deense.

De hoorzittingen met de nieuwe ploeg van voorzitter José Manuel Barroso staan gepland tot en met dinsdag, maar duren mogelijk langer.

Of registreer je om te kunnen reageren.