Bunge profiteert niet van aankoop suikermolens

Een opmerkelijke daler deze week in de AgD-index. Het Amerikaanse agriconcern Bunge zag zijn koers met 4,4 procent dalen en was daarmee het slechts presterende bedrijf in de lijst.

Dramatisch is dat echter niet, want het aandeel van de onderneming is sinds het begin van dit jaar juist flink gestegen; nog altijd ligt de prijs een paar procent boven het niveau van eind december. Bunge haalde de afgelopen dagen tweemaal het nieuws. Op 7 januari werd bekend dat Pedro Parente de nieuwe directeur wordt van de Braziliaanse tak. Daarmee heeft het bedrijf een zwaargewicht in huis gehaald, want Parente was eerder minister en staatssecretaris in het Zuid-Amerikaanse land. Tot december werkte hij voor een multimedia-onderneming.

Daarnaast bereikte Bunge een overeenkomst met de Moema Groep over de aankoop van een cluster van vijf suikerrietmolens, een transactie die al eerder was aangekondigd. Daarmee is het bedrijf eigenaar geworden van bijna 90 procent van de perscapaciteit van 15,4 miljoen ton per jaar. In de komende weken wil Bunge nog een molen ter verwerven.

Het aandeel PepsiCo deed het de afgelopen week met een stijging van 2,9 procent juist goed. Mogelijk profiteerde het frisdrankenconcern van een uitermate positief rapport van analisten van de Deutsche Bank. Zij bevelen het bedrijf aan als de beste belegging voor 2010 in de drankenindustrie.

Die beoordeling wordt mede ingegeven door het bericht dat het bedrijf nog dit kwartaal twee grote bottelaars wil aankopen. Pepsi gaf aan geen problemen met de mededingingsautoriteiten te verwachten. Mochten de deals niettemin worden afgeblazen, dan wordt het daarvoor gereserveerde geld gestoken in andere acquisities.

De overige bedrijven in de AgD-index kenden geen sterke koersfluctuties deze week.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.