Redactieblog

205 x bekeken 3 reacties

Beperkte belangstelling vaccinatie blauwtong is risico

Wanneer de trend zich doorzet zal in 2010 nog 30 tot 40 procent van de veehouders hun dieren laten vaccineren tegen blauwtong.

Dat blijkt uit een studie van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. "Hierdoor ontstaat een aanzienlijk vatbare veestapel. Als blauwtong serotype 8 weer terugkeert in Nederland kunnen er weer dieren besmet raken met de blauwtong, met welzijnsproblemen tot gevolg", concludeert het CVI. "Daarnaast kan Nederland de blauwtongvrije status niet aanvragen, waardoor er vervoers- en exportbeperkingen zullen bliijven. De gedane investering in de vaccinatiecampagnes wordt hiermee teniet gedaan", aldus de onderzoekers.

Van de ondervraagden had 70 procent de veestapel in 2008 gevaccineerd tegen blauwtong. Minder dan 50 procent deed dat in 2009. De subisdie die werd gegeven voor de vaccinatie bleek in 2008 een belangrijke beweegreden om te vaccineren. De redenen waarom veel minder veehouders bereid waren ook in 2009 niet te vaccineren waren economische. Daarnaast schatten ze het risico op besmetting zo laag dat de kosten voor vaccinatie niet tegen het risico opwogen. De veehouders zijn eerder bereid te vaccineren als er subsidie voor is en wanneer zij de vaccinatie zelf mogen toedienen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  enten

  Dan moeten ze eerst maar eens onderkennen, dat er heel veel problemen zijn (geweest), met de oude entstof. Verwerpen, hoog celgetal, klauwproblemen en algehele weerstandsverlaging. En dat op bedrijven, die ontzettend weinig problemen hadden in het verleden.
  Zelfs dierenartsen bevestigen het probleem, alleen de fabrikant weet van niks natuurlijk, net als met de bloederkalveren.

 • no-profile-image

  Landmand

  Wij hebben in 2009 verplicht moeten enten nog nooit zoveel problemen gehad met de koeien.
  Gelukkig is het vrijwillig in 2010 en enten we dus niet.

 • no-profile-image

  geen boer

  vreemd genoeg schijnt het BT vaccin momenteel slecht verkrijgbaar te zijn. Praktijken bellen elkaar onderling wie nog wat heeft. Fabrikanten accepteren alleen orders van overheden, wie weet hoeveel NL besteld heeft voor dit seizoen, en wanneer die geleverd worden? Verplicht of in ieder geval gesubsidieerd (biedt Brussel mogelijkheden voor) enten zou natuurlijk een héél goed idee zijn, maar de juristen aan 't Bezuidenhout raden dit, net als bij Q koorts eerder, af uit angst voor claims. Dat die er zouden komen is wel duidelijk (zie o.a. reacties hieronder), maar het toont weer de ruggegraatloze LNV-top aan. Niet gehinderd door terzakedoende kennis van zaken is men bang voor duidelijke keuzes en laat men dingen liever een beetje op z'n beloop. Misschien komt het vanzelf goed en de eigen stoep is mooi schoon, toch? Nee, dan Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.