Redactieblog

België overweegt tijdelijke toelating Q-koorts vaccin

In afwachting van een Europese vergunning komt er in België mogelijk ook een tijdelijke vergunning voor het Q-koortsvaccin.

De geneesmiddelencommissie van het Belgische Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft hierover eind vorige week vergaderd. Hoewel de problemen met Q-koorts in België nog beperkt zijn, willen de bevoegde instanties niet het risico lopen te laat te zijn in geval van problemen.

Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters verklaarde eerder dat België maximaal 10.000 tot 15.000 vaccins krijgt voor het bestrijden van de Q-koorts. Nederland heeft het overgrote deel van de vaccinproductie voor 2010 al opgekocht. De productie van het vaccin van Ceva gaat langzaam, omdat er eerst bacterie gekweekt moet worden. Dit kost tijd. Daarnaast is het proces risico-vol waardoor het alleen in specifieke laboratoria mag. Hierdoor is versneld opschalen van de productie niet mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.