Redactieblog

4 reacties

Winst Friesland Campina nu uitbetalen

Leuk, die winst van FrieslandCampina. Bijna tachtig miljoen euro. Veel meer dan vorig jaar. Directievoorzitter 't Hart is dan ook tevreden.

Wij als leden ook? Dat hoort eigenlijk wel. Als je coöperatie goed presteert moet je er als boer blij mee zijn. Toch ben ik dat niet helemaal. Het is namelijk nogal pijnlijk. De leden beuren dertig procent minder voor de melk en de coöperatie heeft dertig procent meer winst. Dat wringt. Zwart-wit geredeneerd zou je kunnen zeggen dat de winst van FrieslandCampina is verdiend over de ruggen van de boer.

Dat voelt de heer 't Hart kennelijk aan. Werd voorheen eigenlijk nooit gesproken over de melkprijs van de boer, nu noemt 't Hart deze "zorgelijk". Kennelijk hebben de leden van het bestuur hem ingepeperd dat hij niet de fout moest maken van zijn voorganger Olijslager. Die noemde de melk altijd 'grondstof'. Dat is hem door de boeren niet in dank afgenomen.

Heeft 't Hart nu echt hart voor de boer of moet hij van het bestuur in moeilijke tijden lief zijn voor de leden? Ik denk het laatste, want van coöperatie heeft hij natuurlijk geen kaas gegeten.

Toch kan hij zijn woorden in daden omzetten door de winst over het eerste halfjaar nu reeds uit te keren. Ons komt 0,34 euro per 110 liter melk toe. Waarom wordt dat nu niet uitbetaald? Het verlicht onze geldzorgen, verbetert het afstandelijke beeld van FrieslandCampina en het is voor FrieslandCampina maar een luttel bedrag. Doen dus, meneer 't Hart als u het hart op de goede plaats heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  p.r.i.e.maire producent

  In onze westerse economien mag iedere onderneming winst maken.
  als dit uit de verkoop van voortgebrachte producten op de markt niet kan(heeft gekunnen);dan valt men terug naar de andere(inkoopkant)en gaat daar nog eens harken.
  Zo kun je voorop stellen als directeur of hoofddirectie dat het de onderneming goed gaat.
  wie die winst heeft opgebracht komt nooit ter sprake.

 • no-profile-image

  martha

  Een cooperatie, welke niet verantwoordelijk zegt te zijn voor het inkomen v. zijn leveranciers, de boeren. Maar waarschijnlijk zullen zij hun bonussen niet aan hun neus voorbij laten gaan. Bonussen, die toch wel gecreeerd worden mede door de leveranciers. Is dit een zuivere cooperatieve gedacht?

 • no-profile-image

  paul

  Inderdaad vergaderboer, in deze moeilijke tijden is elke cent welkom, vooral als het eigenlijk gewoon geld van onszelf is..... de winst van RFC.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als je alles slikt en niets zegt, je melk mee geeft en maar zien wat je ervoor krijgt, ben je een goed lid. Owee als je het er niet met eens bent! Of beter gezegt dat je hun spel door hebt. Zo zijn er veel vertrokken, mischien net optijd?
  Maar diegene die vertrokken door dit beleid, hebben het moeilijk gehad. De meeste zullen nooit meer terug gaan, al zijn ze nog zo cooperatief. Dat stuk ondernemerschap missen ze, het gaat met een geladen pistool om hun zin te krijgen! Deze praktijken mogen niet voorkomen in een fatsoenlijke cooperatie! Dit moeten de leden opeisen in de ledenvergaderingen. Het kan je ook overkomen! Als je ziet hoeveel leden in Duitsland bij Campina zijn gaan lopen, gaat er een lichtje branden. Melkveehouders zijn er niet om uitgemolken te worden!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.