Redactieblog

518 x bekeken

Welzijnswijzer voor rundvee van PZ en GD gaat online

Op de websites van het Productschap Zuivel (PZ) en de Gezondheidsdienst voor Dieren komt deze week een welzijnswijzer voor rundvee beschikbaar.

In deze web-applicatie kunnen veehouders het welzijn van hun veestapel bepalen en vergelijken met andere bedrijven. "Het bijzondere van deze welzijnswijzer is dat de koe centraal staat. Er wordt niet alleen naar afmetingen van de stal gekeken, maar ook naar de koe zelf. Een jersey-koe heeft nu eenmaal niet zo’n grote ligbox nodig als een holstein-koe", legt Peter Franken van de GD uit. "Een veehouder vult dus niet alleen de afmetingen van de ligboxen in, maar ook hoeveel damslapers er zijn en hoeveel dieren kale hakken hebben."

Doel van de welzijnswijzer is de veehouder inzicht te geven in het welzijn op zijn bedrijf en ten opzichte van collega’s. "De welzijnsdiscussie wordt nu in alle hevigheid gevoerd, met name in de intensieve veehouderij. We kunnen er van uitgaan dat dit ook speelt in de melkveehouderij", aldus Franken. De Welzijnswijzer is een initiatief van het bedrijfsleven, niet van de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.