Redactieblog

303 x bekeken 2 reacties

Verliest Rabo marktaandeel bij boeren?

De Rabo leende dit eerste halfjaar slechts één procent meer geld uit aan de agrarische sector. Merkwaardig. Boeren en tuinders hebben door de lage prijzen toch meer vreemd geld nodig?

Ik begrijp het niet. Met wie je ook praat, door de lage melkprijzen staan veel boeren (vuur)rood bij de bank. Bovendien is stevig geïnvesteerd door de hoge melkprijzen van vorig jaar. We zien uitgebreide en nieuwe stallen staan. Vaak nog leeg. Want melkquotum is te duur om te kopen. De lasten van de investering zijn er wel.

Een tegenstelling dus tussen boer- en bankpraat. In boerenkringen praten we vaak over de bank. Velen trachten het krediet te verhogen of de aflossing op te schorten. Bij de banken is er wel begrip, want vooral boeren met eigen grond vallen niet zo snel om. Bovendien zijn boeren zuinig. Ze zetten de tering naar de nering. In slechte tijden gaat men niet op vakantie en er worden geen nieuwe kleren gekocht. Dat weten de banken.

Daarom is het vreemd dat de Rabo maar één procent meer geld heeft uitgezet in de agrarische sector. Dan heeft Rabo dus marktaandeel verloren. Aan wie? De Staatsbanken ABN en Fortis? Niet voor niets klaagt de Rabo steen en been over deze met gemeenschapsgeld overeind gehouden banken. Ze betalen te hoge rentes, zodat ook de Rabo moet volgen. Wij verliezen op het spaargeld, zo zei onze plaatselijke Rabo-man.

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dat de Rabo boerenklanten aan de Staatsbanken heeft verloren. Niet zo fris.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Edel Ratte

    Nou weinig medelijden mee hoor.De Rabo gedaagd zich als een staatsbank. Ze steken net zoals die andere graaiers het verschil Eurobor en berekende markt rente lekker in hun eigenzak.

  • no-profile-image

    Rabo

    ........en als je op dit moment als boer in moeilijkheden zit, heb je van de Rabo ook helemaal niks te verwachten, Ze stellen onredelijke eisen, die ze achterover leunend door de strot trachten te duwen. Overleg is nauwelijks mogelijk. Van soepelheid is totaal geen sprake. Je bent geen gelijkwaardige gesprekspartner. Als je van hun afhankelijk bent, ben je slecht af. Nee, dat zijn geen mensen

Of registreer je om te kunnen reageren.