251 x bekeken 3 reacties

Verburg: rechter helpt kabinet met ingewikkelde natuurwet

Dat de Raad van State recent een aantal grote projecten van de overheid heeft geblokkeerd, betekent niet dat het kabinet geen rekening houdt met natuur- en milieu.

Wel helpen de uitspraken van het hoogste rechtscollege de juridische implicaties van besluiten te verduidelijken.

Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren. Onlangs besloot de Raad dat de verdieping van de Westerschelde voorlopig geen doorgang mag vinden wegens onduidelijkheid over natuurschade. Eerder deed de rechter hetzelfde met onder meer de aanleg van de Tweede Maasvlakte en de snelweg A4.

Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de dierenpartij is dit het bewijs dat het kabinet de milieu- en natuurbelangen verkwanseld. Verburg ziet dat anders. Zij stelt dat de effecten van wetgeving op deze terreinen niet altijd duidelijk zijn. Jurisprudentie van de Raad van State en het Europese Hof van Justitie kunnen in die gevallen voor de gewenste duidelijkheid zorgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  milty

  dooral die proccesen;kost een hoop geld daarom is de vergrijzing niet meer te betalen;mer dank aan al die subsidies aan die club"s;a.o.w.leeftijd moet heel niet omhoog;geen geld uitgeven aan land onder water zetten;dat kost meer dan 45000 euro"s per Ha

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Ik vind dat de Minister heel vriendelijk reageert op de uitgesproken beschuldigingen van Marianne Thieme; ik zou dit niet meer op kunnen brengen, na de zoveel duizendste "klacht" van dit onuitstaanbare persoontje.Ik weet uit ervaring hoe moeilijk de exacte interpretatie van deze milieuwetten is te achterhalen. Daarom is "rechtersrecht" een enorme hulp bij het vinden van de juiste formulering in casu. Overigens wijst de hoogste rechter zelden een zaak toe aan die milieufreaken. En als het gebeurd is het vaak een onvoldoende motivering die eraan ten grondslag ligt. Niettemin, kost het de belastingbetaler gigantisch veel geld, wanneer er weer een beroepszaak aanhangig wordt gemaakt. Thieme, Wakker Dier, milieudefensie,greenpeace etc..etc., stop er eens mee en denk liever constructief mee!!!

 • no-profile-image

  R. Beunen

  Het heet dus helpen als de Raad van State keer op keer het kabinet moet terugfluiten omdat die onzorgvuldig te werk zijn gegaan en regels aan hun laars hebben gelapt. Zo ingewikkeld is de wetgeving niet. Het enige is dat volgens die wetgeving niet alles ongecompliceerd volgebouwd kan worden. Het is maar goed dat er nog een paar mensen en organisaties in dit land zijn die het lef hebben tegen al die besluiten in te gaan. Dat ze daarbij in het gelijk worden gesteld door de rechter zegt genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.