Redactieblog

891 x bekeken 12 reacties

Veel bedrijven raken gezondheidsstatus kwijt

Bijna duizend melkveebedrijven verliezen per kwartaal hun gezondheidsstatus door de aankoop van niet-gecertificeerd vee.

Dat constateert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het gaat dan om de statussen leptospirose-vrij, IBR-vrij, salmonella-vrij en BVD-vrij. ”Het is zeer opmerkelijk dat boeren in eerste instantie geld investeren in het krijgen van de gezondheidsstatus. Daarna wordt deze status met de aankoop van vee van niet-vrije bedrijven op het spel gezet”, zegt veearts Petra Kock van de GD.

Het tweede kwartaal van 2009 kochten 402 leptospirose-vrije melkveebedrijven 1.679 dieren aan die deze status niet hadden. Bij niet-melkveebedrijven lag dit met 559 bedrijven nog hoger. Aangekocht vee komt vooral van niet-melkveebedrijven of buitenlandse bedrijven.
Ook 818 salmonella-vrije bedrijven kochten vee aan dat niet van salmonella-vrije bedrijven kwam en 1.240 BVD-vrije bedrijven kochten dieren aan met een lagere status.

221 IBR-vrije bedrijven kochten niet-IBR-vrije dieren aan. ”Een deel van de bedrijven die deze zogeheten risico-aankopen doet heeft geluk: bij onderzoek blijken aangekochte dieren vrij van de zieke te zijn, waardoor het bedrijf de status behoudt. Maar bij duizend gevallen per kwartaal verliest het bedrijf de status”, zegt Kock. ”Enkele tientallen bedrijven verliezen bovendien de leptospirosevrije status die verplicht is voor melkleverende bedrijven. Zij moeten maatregelen nemen om deze status terug te krijgen.”

De oorzaak van het risicogedrag weet de GD niet. Er is ook geen link te zien met de melkprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lot

  Wij zijn ook zo'n bedrijf dat zijn status kwijtraakte. Niet door aankoop, maar door mysterieuze bloedonderzoeken. Bij nader inzien, lees: volgend onderzoek met bijbehorende factuur, weer vrij. Rara.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Tja, als je deel wilt nemen aan alle programma's van de GD hou je geen cent over. De organisatie is veel te commercieel, zeker niet in het belang van de boer. Ik vraag me verder af of ze er rekening mee gehouden hebben dat bijvoorbeeld bedrijven die aan een veekeuring deelnemen ook tijdelijk hun salmonella-vrije status kwijtraken en daar weer wat onderzoekjes voor moet laten doen om die weer terug te krijgen. Dit kan de statistieken heel wat hoger doen uitkomen dan ze in werkelijkheid zijn over het 'onveilig' aankopen. Ofwel, gewoon weer een vorm van reclame maken voor hun eigen programma's en benadrukken dat je deel moet nemen. Laatst ook eens een paar koeien met mastitis laten onderzoeken. Duurde een week voordat de uitslag binnen was. Flinke rekening. Niks bijzonders of niet eens iets aangetoond, terwijl het duidelijk een Coli-geval was. Maar ja, koe al lang goed behandelt en op de juiste manier aangepakt. Zo'n onderzoekje doen we dus ook niet meer voordat er duidelijk meerdere gevallen zijn en er sprake is van een epidemie.

 • no-profile-image

  jonge boer

  Je moet ook heel wat doen om deze bureaucratische en theoretische regel wirwar van de autonome GD te volgen en aan de eisen voldoen.
  Als je met een koe naar de keuring gaat waar alleen dieren toegelaten worden die vrij zijn danwel geënt tegen IBR ben je bij terugkomst je vrije status kwijt en kom je in de observatiestatus, na een maand moet je bloedtappen en als het goed is krijg je de status terug.
  Dit alles kost je ongeveer 100 euro en je hebt dan inmiddels ook 9 brieven van de GD ontvangen. Ze rekenen dan ook niet voor niets 25.30 euro aan administratiekosten
  Dit alles tewijl het risico nihil is.
  Als de koeien van de buurman niet vrij zijn en niet geënt worden is het risico 100 x groter, maar dan gebeurt er niks.
  Conclusie de GD is monopolist en crëeert
  op deze manier voldoende werk voor zichzelf en helpt de dierenartsen ook nog een handje want die moeten alle bloedjes tappen. Conclusie: het wordt tijd voor concurrentie!!!

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ik spreek uit eigen ervaring . Ik ben keer op keer besodemieterd door de gd. Wordt door de veeartsen het hoofd boven water gehouden. Ik verheug me de dag dat ze failliet zijn(wat echter met deze woekerprijzen niet kan) . Zodra er een alternatief komt sluit ik me daar bij aan BV of welke vorm dan ook. Momenteel spreek ik namens mezelf en niet namens een groep. U kunt mij ook mailen Ik doe er niet geheimzinnig over. Als er iemand de organisatie er van wil regelen Hoeft hij er niet alleen in te staan. Bij voldoende reacties alhier ontstaat er vanzelf het zo gemiste alternatief.
  dus mail: rent-a-sheep@home.nl

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Niet alleen durven ,maar ook kunnen. Want op dit moment is er geen alternatief. Iets voor de nma wellicht

 • no-profile-image

  Positief blijven denken

  Nou nou, het voorgaande tiental reacties zou toch zomaar eens afkomstig kunnen zijn van een groep die het deel van de veehouders vertegenwoordigt welke de maatschappij toch wel scheef aan mag kijken wat betreft het afnemende imago van de NL'se veehouderij... (antibiotica resistentie is een aspect, om diergezondheid en dierwelzijn te laten voor wat het is ter voorkoming van nog tientallen oppervlakkige reacties).
  Onder het motto van "de beste stuurlui staan aan wal" wil ik de betreffende groep wijzen op:
  a) de melkveehouders adviesraad binnen de GD. I.p.v. te lopen kankeren op de organisatie adviseer ik deze groep veehouders om deel te nemen aan genoemde adviesraad. Dan wordt het geleverde commentaar in ieder geval gehoord, overwogen, bediscussieerd, begrepen en actie zal volgen.
  b) natuurlijk kan de betreffende groep ook zelf de handen uit de mouwen steken en een organisatie oprichten ter monitoring van de diergezondheid in NL. Met de eenduidige kritiek kan het niet anders dan dat er dan een super organisatie ontstaat (helaas wel zonder stropdassen...) die de GD met een rotgang failliet doet gaan.
  Overigens worden er bij de GD verhoudingsgewijs zeer aannemelijk (ervaring) het minst aantal stropdassen gedragen in vergelijking met de rest van de commerciële bedrijven in NL.

  Ik, en met mij de Nederlandse veehouderij en de samenleving, kijk uit naar de "geweldige" BV die er binnenkort misschien wel komt om lekker met de GD te concurreren op het gebied van diergezondheid monitoring. Of dat nou zo slim is met het beoogde bestuur van deze BV laat ik maar in het midden...

 • no-profile-image

  marri

  De GD heeft de koppeling onderzoeksuitslagen en status ook niet voor elkaar. We krijgen regelmatig opdracht dieren te laten onderzoeken voor de tweede of zelfs derde keer. Wel dreigen voor de gevolgen als we niet laten onderzoeken, geen excuses wanneer ze diverse reacties later zich realiseren dat ze inderdaad zelf de fout hebben gemaakt.
  Inderdaad dit zijn cijfers waar je niet zoveel mee kunt.

 • no-profile-image

  FARMER

  Jonge boer, je slaat de spijker op zijn kop.

 • no-profile-image

  arie

  kreeg ook net een brief dat ik een koe moest afvoeren wegens nalatigheid van bloedonderzoek, binnen 6 weken afvoeren , middels mestonderzoek kan men nog wel vaststellen of het betreffende dier para vrij is, weet het overigens wel zeker, maar ze bekijken het daar maar

 • no-profile-image

  NVAF

  weer zo n geld verslindende stropdassen organisatie net als bv de pt alleen maar uit op de zuur verdiende centjes van de agrariers weg met die zooi

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Juist ja , eindelijk worden we wakker. Wordt tijd dat er wat concurrentie komt. Een die de kosten wat acceptabeler kan maken. De vrezende veearts moet ook weer voor zijn betalende klanten gaan werken en ook eens nee durven zeggen tegen de gd.

 • no-profile-image

  gj

  In de schapensector hetzelfde verhaal.
  Het zwoegerprogramma en de scrapie bestrijding. De GD heeft de alleenrechten.
  Ik heb niet het idee meer dat het ze om de gezondheid van de dieren gaat. De programma's zijn voor de GD gewoon een bron van inkomsten geworden meer niet.
  Steeds meer boeren krijgen dat eindelijk in de gaten en wensen niet langer de GD te sponsoren.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.