2 reacties

Sector niet gevrijwaard van bezuinigingsoperatie

Door boeren en tuinders veel gebruikte subsidieregelingen en fiscale vrijstellingen gaan mogelijk op de schop.

Hoewel de sector niet op de lijst met twintig terreinen staat waarop het kabinet flink wil gaan bezuinigen, blijven de land- en tuinbouw niet gevrijwaard van de heroverwegingscampagne. Premier Balkenende heeft vandaag de werkgroepen benoemd die het komende halfjaar voorstellen moeten formuleren om de crisis te lijf te gaan en de overheidsfinanciën uit het slop te trekken. Onder leiding van voormalige en zittende topambtenaren gaan twintig commissies aan de slag met de opdracht 20 procent aan besparingen te realiseren. De uitkomsten hiervan worden in het voorjaar met de Tweede Kamer besproken.

Voor de land- en tuinbouw staan klimaat- en energie-instrumenten als de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) op het spel, zo blijkt uit een brief van Balkenende aan het parlement. Ook de gunstige fiscale behandeling van rode diesel komt ter discussie te staan. Daarnaast wil het kabinet de zwaar bevochte afspraken met de sector in het klimaatakkoord heroverwegen.

Op het gebied van natuur wordt eveneens bezuinigd. Hieronder valt niet alleen de Ecologische Hoofdstructuur, waarvoor het kabinet eerder al de uitgaven voor twee jaar heeft bevroren, maar ook de investeringen in onder meer landschap, bodem, water en reconstructie. Dat de uitgaven op al deze gebieden straks ook daadwerkelijk worden teruggeschroefd, moet nog blijken. Maar het kabinet heeft wel herhaaldelijk aangegeven heilige huisjes en politiek gevoelige onderwerpen niet op voorhand uit te sluiten.

Lees ook"Kabinet: 'Kaasschaaf lost niks op'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Gelijk stoppen met dat jachtfonds. Daar valt 100 % op te bezuinigen als het aan ons ligt.
  Verder mag er ook op natuur gebieden bezuinigt worden. Wij hebben liever grasland.

 • no-profile-image

  gert

  Ga maar eens bezuinigen op de leuke en luxe dingen als natuuraanleg wat het ministerie zo belangrijk vindt en enorm veel geld kost ,op het ministerie zitten meer ecologen dan mensen van de boerenpraktijk

Of registreer je om te kunnen reageren.