Redactieblog

Schimmelsporen effectief in bestrijding malariamug

Malariamuggen die bestand zijn tegen chemische bestrijdingsmiddelen kunnen toch bestreden worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen UR. De muggen zijn namelijk wel gevoelig voor muggendodende schimmels. Schimmelsporen zijn effectief in het infecteren en doden van malariamuggen, ook als ze resistent zijn tegen insecticiden. De muggen worden ook gevoeliger voor de insecticiden naarmate de schimmelinfectie toeneemt. Een schimmelinfectie bij een mug vermindert bovendien de eetlust van de mug en belemmert de ontwikkeling van malariaparasieten die zich in de mug bevinden.

De schimmels die gebruikt zijn, zijn niet gevaarlijk voor mensen, dieren of planten. "De schimmelspores groeien alleen uit op een insectenhuid", legt onderzoeker Marit Farenhorst uit. Van dezelfde schimmels worden ook varianten ingezet bij sprinkhanenplagen. "Er zijn hierbij schimmels uit te selecteren waarvoor alleen sprinkhanen gevoelig zijn en andere insecten niet", aldus Farenhorst.

Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan malaria, met name in Afrika. De onderzoekers willen de schimmels vooral binnenshuis inzetten, op plekken waar de malariamuggen veel voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.