Redactieblog

1 reactie

Salmonella bij schapen Nieuw-Zeeland

Bij vijftien schapenbedrijven op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn uitbraken van salmonella in schapen vastgesteld.

Dierenartsen hebben geen verklaring voor de uitbraken. In de meeste gevallen gaat het om een besmetting met salmonella type Brandenburg en salmonella hindmarsh. De bacteriën veroorzaken abortus en diarree waarna veel dieren sterven.

Opvallend is dat deze bacterie normaalgesproken vooral voorkomt onder stressvolle omstandigheden. De dieren die nu besmet zijn geraakt waren in goede conditie.

Schapenhouders in Nieuw-Zeeland hebben in het verleden grote problemen gehad met salmonella-uitbraken. In 1998 was er een zeer grote uitbraak, waarbij honderden schapen en ooien zijn omgekomen. In de jaren daarna werd preventief gevaccineerd tegen de ziekte. De belangstelling voor vaccinatie is de laatste jaren teruggelopen, aldus Nieuw-Zeelandse dierenartsen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    ook weer nieuw nieuws en wat is een honderd schapen op 17 miljoen. gelukkig niets over koeien die het krijgen door het drinken van vuil water besmet door eenden en ganzen

Of registreer je om te kunnen reageren.