Redactieblog

Risico leverbotbesmetting dit jaar gering

De kans op leverbotbesmettingen bij schapen en runderen is dit jaar gering.

Dat meldt de werkgroep Leverbotprognose van het CVI in Lelystad en de Gezondheidsdienst voor Dieren in de voorlopige leverbotprognose. "De slakkenpopulatie heeft de winter goed overleefd. Door het hoge temperaturen in juli en augustus is de slakkenpopulatie echter sterk afgenomen", aldus de werkgroep. Er zijn weinig geïnfecteerde slakken gevonden.

De werkgroep adviseert schapen alleen te behandelen tegen leverbot na onderzoek. Voor rundvee is het van belang om eerst onderzoek te laten doen naar de ernst van de besmetting. Bij overmatig behandelen kan resistentie ontstaan.

Leverbot komt voornamelijk voor bij runderen, schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door platwormen die zich in de lever van het dier bevinden. De slak vormt in de levenscyclus van de leverbot de tussengastheer. Leverbot kan voor schapen en geiten dodelijk zijn. Bij runderen veroorzaakt het vooral verminderde productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.