Redactieblog

1 reactie

Relaxende koeien geven meer melk

Koeien die dik in de watten worden gelegd, leveren meer melk. Dat blijkt uit Noors onderzoek.

Sinds 2004 worden de traditionele rundveestallen geleidelijk vervangen door ruime stallen met meer bewegingsruimte én met comfortabele 'matrassen'. De koeien brengen soms de helft van de tijd op die matrassen door. Hun melkproductie stijgt daardoor met 5 tot 6 procent.

Bovendien hebben de koeien minder last van infecties aan de uiers, zegt onderzoeker Lars Erik Ruud tegen persbureau Reuters. Volgens de onderzoeker komt dat doordat dankzij het 'chillen' van de koeien er meer bloed door hun uiers stroomt.

Nadeel is wel dat de hoeven van de koeien veel vaker moeten worden bekapt dan voorheen. Door de zachte ligrubbers en het vele liggen slijten hun hoeven nauwelijks meer.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    ligt niet aan die special mais met die wiet toevoegingen worden die koeien nog relaxter

Of registreer je om te kunnen reageren.