5 reacties

Ontpoldering nog steeds reële optie

Het blijft nog zeker een maand onduidelijk of het kabinet kiest voor de aanleg van buitendijkse schorren als alternatief voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder.

Eerst moet een zogenoemd consortium van onderzoekers studie verrichten naar de haalbaarheid van dit plan. De formele opdracht daartoe moet nog worden verstrekt, zo meldde landbouwminister Gerda Verburg gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de Westerschelde. Wie er in de studiegroep plaatsneemt, wilde zij niet zeggen.

De Kamer reageerde verontwaardigd op deze mededeling. Met name de oppositiepartijen verbaasden zich erover dat het kabinet in april besloot de ontpoldering op een zijspoor te zetten en bijna een half jaar laten nog niet weet of het nieuwe plan wel voldoet. Het onderwerp kon echter niet worden uitgediscussieerd, omdat Verburg onwel werd. Het debat werd daarop geschorst en het is nog niet bekend wanneer het wordt voortgezet.

Eerder in het overleg gaf PvdA'er Lia Roefs aan weinig heil te verwachten van de aanleg van schorren. Haar steun in april voor dit plan was van grote betekenis voor de nieuwe koers van het kabinet, maar inmiddels twijfelt het Kamerlid aan de haalbaarheid van het alternatief. Op de vraag van Ineke van Gent (Groenlinks) of zij nog gelooft in die vorm van natuurherstel antwoordde Roefs: "Daar heb ik een hard hoofd in."

CDA, SGP, VVD en SP blijven zich fel verzetten tegen de ontpoldering. Die fracties vinden dat goede landbouwgrond niet mag worden opgeofferd voor natuuraanleg. De Christenunie twijfelt of er nog te ontsnappen valt aan het onder water zetten van de polder. Ernst Cramer van die partij vraagt zich af hoe het kabinet zich gaat verweren tegen de 'massieve kritiek' van de Raad van State.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Je hoeft niet te onpolderen,ik heb gisteren gelezen dat de Noordpool snel smelt,dus het water stroomt straks vanzelf wel over Nederland

 • no-profile-image

  Balkenende bemoeit zich er persoonlijk mee, omdat zijn naaste adviseur een zoon is van de dijkgraaf van het waterschap waar die Hedwigepolder onder valt. En, een vooraanstaande akkerbouwer in die polder is een prominent CDA-er. Er lopen dus direkte lijnen naar Balkenende. Maar voor het uitvoeren van het verdrag met de Belgen, zou die polder onder water moeten komen staan. Zie je 't allemaal voor je. Ik vind in ieder geval, dat de Belgen wel gelijk hebben.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ik me niet vergis, heeft de Raad van State in het verleden ooit uitgesproken dat het aanwijzen van natuur enkel vanwege economische motieven niet is toegestaan. Ik hou een slag om de arm. Het ontpolderen van de Hedwigdepolder lijkt met dan een klassiek voorbeeld hiervan. Dan zou alleen al op basis hiervan ontpolderen de (juridische) eindstreep niet halen, nog los van de milieutechnische aspecten. En ontpolderen op basis van het algemeen belang lijkt me geen goed argument, omdat een buitenlands belang (besloten in een verdrag) de drijfveer is. En dat is weer een politiek en economisch belang

 • no-profile-image

  realist

  Natuur genoeg in de wereld. Waarom "natuur" aanleggen in een klein landje dat veel te duur en dichtbebouwd is ??? Ga toch lekker verhuizen, Nederland heeft nu eenmaal geen natuur (op een stukje veluwe na) en alle landen groter dan Nederland hebben zat natuur voor iedereen !!!

 • no-profile-image

  Freek

  Waarom bemoeit Balkenende zich toch steeds persoonlijk met kwesties. Het gevolg is dat hij alleen een grote rotzooi ervan maakt. Hij weet nu toch wel dat hij zelf weinig in zijn mars heeft en overeind wordt gehouden door zijn ambtenaren? Ambtenaren, stuur die man een fikse tijd op vakantie zodat ieder ongestoord aan de gang kan en ons land bestuurd wordt op een rechtmatige wijze.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.