Nog geen helderheid overbruggingskrediet

CDA en VVD willen deze week een debat met landbouwminister Gerda Verburg over het vooralsnog uitblijven van een faciliteit voor liquiditeitsoverbrugging voor de glastuinbouw.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Verburg dat zij nog in overleg is met Brussel, bankwezen en sector en hoopt volgende week de resultaten daarvan te melden.

Kort voor het zomerreces had het parlement op initiatief van CDA en VVD om een overbruggingsfaciliteit gevraagd, bij voorkeur als onderdeel van het fonds Garantie Ondernemingsfinancieringen (GA). Volgens Verburg staat Brussel dat niet toe, omdat deze regeling is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf.

GA-fonds

Wel is Verburg bereid andere mogelijkheden te bekijken. Tweede Kamerlid Janneke Snijder (VVD) vindt dat de minister haast moet maken. Bovendien denkt zij dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de liquiditeitsoverbrugging binnen het GA-fonds te regelen.

De Rabobank laat weten ookgeen inzicht te hebben in het model dat het ministerie voor ogen staat en waarover Brussel zich nog buigt. De bank pleitte ervoor de garantieregeling op investeringen (borgstellingsfonds) ook in te zetten bij bestaande leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.