208 x bekeken 3 reacties

'Nieuwe dierenwet nog erg onduidelijk'

Landbouwminister Gerda Verburg laat in haar Wetsvoorstel dieren veel belangrijke vragen onbeantwoord.

Zowel LTO als dierenrechtenorganisaties vinden de plannen op een aantal punten onduidelijk, zo bleek vandaag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer.

Het voorstel is een bundeling van bestaande wetgeving, waaronder de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Diergeneesmiddelenwet. Een inhoudelijk oordeel over de nieuwe wet is volgens LTO nog niet te geven, omdat Verburg belangrijke kwesties later wil invullen met lagere regelgeving.

Ook dierenorganisaties hekelen deze omissie, maar zij hebben wel een duidelijke opvatting over het wetsvoorstel. Volgens Dirk-Jan Verdonk van de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland neemt de wet niet de bescherming maar de exploitatie van dieren als uitgangspunt. Directeur Frank Dales verwacht dat met de nieuwe wet het beschermingsniveau achteruit zal gaan.

Een deel van die kritiek had Verburg gemakkelijk kunnen voorkomen door vooraf de bestaande wetgeving te evalueren, vindt hoogleraar dier en recht Annelies Freriks. Volgens haar is het vreemd dat er een samenvoeging van wetten plaatsheeft zonder dat duidelijk is of die wetten nog wel adequaat zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hester

  Natuurlijk laat Gerda Verburg veel belangrijke vragen onbeantwoord, als Verbrurg dierenwelzijn in haar agenda had staan, had zij 3 jaar geleden al stappen ondernomen. Ze kan haar kiezers, de veehouders toch niet in de weg zitten. Weg met Verburg, het is de hoogste tijd voor een onafhankelijke minister.

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  We hebben inderdaad niets aan een positieflijst. Je kunt beter de houdbaarheidseisen in de wet opnemen.
  En het doel waarvoor dieren gehouden en gedoodt worden is voor de dieren zelf ook helemaal niet van belang.
  Aan eer heeft een (dood) dier helemaal niets.

 • no-profile-image

  Mercedes De Windt

  Als de dieren geen voordeel hebben aan deze nieuwe wetsvoorstel voor dieren van de minister Verburg dan schiet toch helemaal niemand er mee op? In ieder geval niet de Nederlandse bevolking ja misschien wel het merendeel van de boeren en dat zijn natuurlijk weer familie, vrienden en kiezers van de minister dus wat hebben we geleerd? Hoe de minister in elkaar zit en dat ze de dieren en ons alleen maar tegen werkt en veel geld kost meer niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.