Redactieblog

245 x bekeken 5 reacties

Mestac uit zorgen mestmarkt

Mestcoöperatie Mestac vreest dat veehouders de dupe worden van publicaties over illegale praktijken op de mestmarkt.

De organisatie vindt tevens dat Cumela zich niet sterk genoeg maakt tegen overtreders. "Het is frustrerend dat een veroordeelde ondernemer zijn bedrijf via een andere BV kan voortzetten, omdat de veroordeelde een lege BV blijkt te zijn. Dat is anders voor een melkveehouder die zwarte mest afneemt. Die raakt zijn toeslagrechten kwijt en hoeft echt niet te rekenen op steun vanuit de landbouworganisaties", schrijft Mestac in een open brief.

Tot de orde roepen

"Loonwerkersorganisatie Cumela maakt zich onvoldoende sterk tegen distributeurs die meewerken aan onwettige praktijken", vindt Mestac. Mestac vindt dat Cumela leden die de willens en wetens regels overtreden tot orde moet roepen.

Cumela neemt volgens Mestac niet duidelijk stelling tegen deze praktijken. "Cumela schrijft dat de intermediair niet verantwoordelijk is voor wat de afnemer met mest doet. De verantwoordelijkheid van de intermediair stopt nadat de mest is gelost. Daarmee stopt de organisatie de kop in het zand", vindt Mestac.

Geruchten

Voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief. "Er is door de geruchten en publicaties over fraude veel onrust in de sector. De geruchten zijn voor ons wel aanleiding om als bestuur te praten over hoe we hier mee omgaan", aldus Uenk.

Hij benadrukt dat slagvaardige controle en handhaving een taak is van de overheid. "Iedereen in de mestketen is bovendien verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stront

  Klopt ook wij als akkerbouw merken het , de markt klopt niet wij beuren veel te weinig als wij uberhaupt nog ruimte hebben dan

 • no-profile-image

  Mathee

  Het siert het Mestac-bestuur dat zij hun nek uit durven steken en deze misstanden aan de kaak durven stellen. Ik ben het roerend met hen eens dat eerlijkheid het langste duurt. Als veehouderijsector moeten wij laten zien dat wij netjes met onze mest omgaan en deze verantwoord afzetten. Doen we dit niet, dan is het wachten op nog strengere regelgeving. En daar is niemand bij gebaat. Zeker de transporteurs/intermediairs niet, die zich wel aan de regels houden.
  Mathee

 • no-profile-image

  Ton

  Als een beleid gericht is op geldklopperij, dan trappen veel mensen er niet in. Ze worden dan vindingrijk. Mestbeleid moet gerichtzijn om de duurzamemest zo goed mogelijk te gebruiken. En zeker geen graaiers markt zoals nu!!! Niets doen en stikkendrijk worden!

 • no-profile-image

  ha

  cumac is dat niet die club die mest doet scheiden. dunne mest naar rendac ging voor verwerking, maar gelost werdt bij veehouders, en dan sloot water naar rendac ging voor verwerking om de kosten lager tehouden. wie doet dan wat kijk eerst in je eigen tuin voorzitter.

 • no-profile-image

  christiaan

  Klopt John , goed verhaal !!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.