Redactieblog

9 reacties

'Melkveehouderij te belangrijk om te laten vallen'

De melkveehouderij moet behandeld worden als een systeemsector.

Dat zei Eerste Kamerlid Geart Benedictus tijdens de opening van de Agrarische Schouw in Joure. "Bij de bankencrisis heeft minister Wouter Bos gezegd dat er in Nederland banken zijn die door de staat gesteund moeten worden omdat ze een zeer belangrijke rol spelen voor de Nederlandse economie. Hij noemde deze banken systeembanken", legt de oud LTO-Noord bestuurder uit.

"De melkveehouderij produceert niet alleen melk, maar beheert ook een heel groot deel van het Nederlandse landschap. Ze hebben hiermee een bijzondere rol en zijn hiermee te belangrijk om ze om te laten vallen", aldus Benedictus.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  De overheid wil de sector gebruiken voor landschapstoffering, mest stinkt, willen ze van af, koeien zijn mega(!)vervuilers en boeren subsidietrekkende dikdoeners met dikke nieuwe trekkers.
  Terwijl een deel van de sector van het subsidie verhaal af wil, en gewoon een eerlijke prijs, wil een ander deel de vrije markt op, gesteund door allerlei premie's om het bedrijf toch nog draaiende te kunnen houden.
  Het is ook al bekend dat Verburg op haar vingers getikt werd inzake de wet dieren, daar er geen beperkende maatregelen in stonden.
  En Verburg heeft dit jaar nog niet voor genoeg natuurland gezorgd...
  Het moge duidelijk zijn, Nederland moet meer en meer natuur en recreatie worden, ten dienste van de burger...
  Dit wordt met de meest vreemde redeneringen aan elkaar gebreën door overbetaalde ambtenaren met bijbaantjes of een hunkering naar hogere functie.
  En de boer?
  Die gelooft het wel,
  wil eigenlijk gewoon mooi bezig zijn in z'n stal, op z'n land.
  als vrij ondernemer..
  Hoewel, vrij???
  Valt mee dat deze man inziet dat men niet zonder de melkveehouderij, cq, de landbouw kan.
  Hopelijk ktijgt zijn oproep gevolg en wordt er een keer naar de BOEREN geluisterd, degenen waar het om draait.
  Want eerlijk gezegd, zijn wij de enigste klimaat-neutrale sector, met zijn co2 omzettende gewassen,
  afval produkt gebruikende dieren,
  en het mooie landschap wat de landbouw door de jaren heen biedt en al geboden heeft.

 • no-profile-image

  M.B.

  Het lijkt alsof LTO nu echt bang wordt leden te gaan verliezen. Afgeven op de concurrent is iets waartoe de NMV en DDB zich nooit verlaagd hebben. Jammer dat LTO ook geen enquete durft te houden! De NMV vraagt haar leden tenminste wat zij vinden, dmv een enquete. LTO is daar te arrogant voor. Zij hebben nog nooit onze mening gevraagd, altijd denken zij te weten wat goed voor ons is! Al jaren is LTO de feeling met haar leden kwijt. Met kritische leden kunnen ze niet omgaan. Tja en hoe gaat dat spreekwoord ook al weer: wie zaait mag oogsten! Constant voorop lopen qua milieu-eisen heeft gemaakt dat wij veel te hoge kostprijzen hebben voor onze producten. En wat zijn we opgeschoten met hun pleidooi voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wie kan daar van eten? Mijn kinderen niet. Wat moet ik met verbreding met een bedrijfstak als melkveehouderij hebt, waar je vaak weken van 60-70 uur maakt? LTO zet in op quotumafschaffing. LTO wil dat elke melkveehouder zijn grond verkoopt om een giga-stal neer te kunnen zetten. Maar die is over 20 jaar niks meer waard en waar moet een ondernemer dan van leven, als ie geen grond heeft voor zijn oudedagvoorziening? Mááárrr...ik moet zeggen: een leuk plan wat LTO samen met de Rabobank bekokstoofd heeft!

 • no-profile-image

  Frank Verhoeven

  Was het niet LTO die het spoor van specialisatie en schaalvergroting decenia lang heeft gepromoot? Want dat is in mijn ogen een emmigratie beleid (het buitenland kan veel goedkoper melk produceren en de AH haalt de dagverse melk vrolijk uit Oost Duitsland: http://www.boerenverstand.org/nieuws/waar-ligt-toch-die-zaanse-hoeve-van-de-albert-hein

  Dus minder melk produceren en meer toegevoegde waarde uit een liter en van het land en de omgeving halen! En dus hard lobbyien voor meer multifunctionele landbouw.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de CDA'ers voor de boeren staan te praten zijn het allemaal prachtige verhalen, maar ondertussen laten ze maar mooi toe dat de boerenstand zo wordt uitgebuit door de retail, bah wat een normen en waarden

 • no-profile-image

  gert

  Deze boodschap direct doorsturen naar de Tweede Kamer en het Kabinet,de boeren zijn het hier wel mee eens maar de politiek is wat weerbarstiger

 • no-profile-image

  Het Oracel

  Hij kan moeilijk anders praten bij zo'n opening....
  Ja de meeste Boeren LATEN zich melken door zakelijke diensverleners..
  Onderwijs moet wel beter !! de huidige Melkveehouders kunnen hun cijfers niet lezen.
  Zolang ze nog niet in het top tarief zitten, zijn de adviseurs....sufmutsen...!

 • no-profile-image

  Hans

  Ik lees tussen de regels door dat, de nederlandse politiek, de boeren belangrijker vind voor landschapsonderhoud, dan om melk te produceren, want de meeste melk wordt vanuit Nederland geexporteerd, dus daar is toch te veel van. Ik weet zeker dat wanneer de subsidie en marktbescherming niet vanuit Brussel maar vanuit Den Haag zou moeten komen, een dikke streep zou worden gehaald door die melk en melkproducten die nu geexporteerd worden. Dat dit nu niet gebeurd is puur omdat dit de manier is waarop Nederland een gedeelte terugkrijgt van het geen wat ze aan Brussel afdraagt

 • no-profile-image

  Han

  Meneer Oracel , u weet net zo goed als ik dat de meeste adviseurs het verhaal vertellen dat de luisteraar, boer, wil horen. Geen boer zal willen horen dat het een verloren zaak is. Dus de man maar "nieuwe" ideeen aandragen, doorgaans ergens anders al mislukt . Geef de burger brood, wijn en spelen en geef de ondernemen, boer, nieuwe moed en hij is tevreden, Tot het echt mis gaat. Heeft hij geluk dan is hij zo groot gegroeid dat hij "To big is to fail". Met andere woorden hij zal de laatste zijn die door de bank wordt verkocht.

 • no-profile-image

  Harm

  Het landschaps beheer is inderdaad het belangrijkste wat een veehouder mag doen in dit land. Zolang ze geen alternatief hebben voor het beheer van al die grond, is het wenselijk dat de melkveehouderij blijft bestaan.
  Wel is het wenselijk dat de maatschappij op ieder moment kan beschikken over gronden die nodig zijn voor woningen, wegen en natuur.
  Langzaam weg saneren is het doel van de politiek. De melk is voldoende beschikbaar, daar hebben wij in nederland de boeren niet voor nodig. Dat is hoe de politiek over de boeren in nederland denkt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.