Redactieblog

1 reactie

'MRSA-problematiek ook door systeem'

Niet alleen het hoge antibioticagebruik, maar ook het systeem van veehouderij veroorzaakt de MRSA-problematiek in de Nederlandse veehouderij.

Dat zegt Dik Mevius, specialist antibioticaresistentie bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR en hoogleraar aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Mevius: "Door het intensieve systeem en de vele diertransporten zijn er voor bacteriën meer mogelijkheden om zich te verspreiden dan bij gesloten systemen. Bijvoorbeeld in de kalverhouderij zie je dat er op één bedrijf dieren komen van veel verschillende bedrijven."
Dat biedt voor ziektekiemen kansen om zich te verspreiden, aldus Mevius. "Dit geldt ook voor de varkenshouderij in Nederland, waar ook veel diertransporten zijn."

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen de varkenshouderij in Denemarken en in Nederland. "In Denemarken zijn er meer gesloten bedrijven met de hoge hygiënestatus SPF. Daarnaast liggen de bedrijven op grotere afstanden van elkaar. Dat betekent dat de kans op insleep en verspreiding van infecties en ook resistente kiemen kleiner is."

Antibioticagebruik

Het antibioticagebruik in Denemarken is aanzienlijk lager dan in Nederland. "Opvallend is dat Denen deels andere soorten antibiotica gebruiken. Denemarken gebruikt in verhouding meer antibiotica die ook in de humane geneeskunde gebruikt worden. Maar doordat totale het gebruik ervan zoveel lager is dan hier, vormt dit geen verhoogd risico."

Mevius denkt dat Nederland kan leren van het transparante Deense systeem van registratie van diergeneesmiddelen. "Terwijl Denemarken alles verplicht stelt, wil LNV de sector zelf verantwoordelijk stellen voor het terugdringen van antibioticagebruik. In Nederland kunnen niet gelijk sancties gelden voor verhoogd gebruik. Maar zowel veehouders als dierenartsen moeten hierover wel met de billen bloot."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Denemarken doet het zo goed ? Antibiotica die ook in de humane geneeskunde gebruikt word ? iedere boer weet dat er niet dezelfde antibiotica gegeven moet worden humaan en dierlijk. Verder kijk wel naar de werkzame stof van antibiotica.
    overigens wist u dat er ieder jaar meer antibiotica in het riool komt door urine van mensen.over resistentie gesproken!! Utrecht gaat er onderzoek naar doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.