Redactieblog

272 x bekeken 1 reactie

Lage melkprijs raakt grondmarkt

De lage melkprijs lijkt effect te gaan hebben op de grondmarkt. Dat concludeert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

”De handel is iets rustiger dan de maanden ervoor. Het aantal transacties begint af te nemen. Naar verwachting komt dit door de lage melkprijs. Terwijl dit eerder nog niet leidde tot minder transacties en grondhandel, lijkt het nu toch effect te hebben. De teneur is dat het aantal transacties afneemt”, aldus Boertjes.
Het lage aantal transacties is hiermee meer dan alleen een traditioneel seizoenseffect in de zomerperiode. In deze periode is het doorgaans rustig op de grondmarkt.

Afname grondtransacties

De afname van het aantal grondtransacties leidt volgens de NVM nog niet tot een daling van de gemiddelde grondprijs. ”Je ziet dat er regionaal toch gekocht wordt. Het gezegde ’buurmans grond is maar een keer te koop’ geldt nog steeds. Als er een perceel te koop komt dat goed bij het bedrijf past, wordt het toch gekocht. Zeker wanneer er meer gegadigden zijn voor het perceel, zijn ondernemers bereid om goed te betalen”, legt de makelaar uit. Melkveehouders blijken hierbij meer geld uit te willen geven dan akkerbouwers. ”Die willen wel grond kopen, maar zijn niet bereid de hoge prijzen te betalen die melkveehouders wel uitgeven.”
Vooral in Flevoland en Twente wordt grond nog redelijk vlot verkocht. In de rest van het land neemt de druk af. Het aanbod is over het algemeen iets groter dan de vraag.

Complete bedrijven

Op de markt voor complete bedrijven begint de slechte situatie in de melkveehouderij ook effect te hebben. ”Het aanbod van complete bedrijven begint iets toe te nemen. Je ziet nu toch dat ondernemers zonder opvolger er in de huidige markt voor kiezen het bedrijf toch te beëindigen. Er is hierdoor meer aanbod van complete melkveebedrijven dan een aantal maanden geleden”, zegt Boertjes. De handel in pluimvee- en kalverbedrijven ligt al geruime tijd vrijwel stil. ”In de varkenshouderij zie je dat er wel geïnvesteerd wordt. Dat gebeurt vrijwel alleen in nieuwbouw.”

Ga voor actuele vastgoedtransacties naar:
www.agd.nl/grondprijzen
Vraag de basisgegevens op of de complete akte.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan de Haan

    Tja..... Wat staat de rundveehouders nog meer te wachten????????..............Het zou tijd worden dat deze door de overheid gesubsidieerde tak van boeren een keer zelf leert lopen nadat ze is gevallen ........
    en niet iedere keer aan het gesubsidieerde handje wordt vastghouden en weer verder wordt gelei(ij)d. <-- welke is het dus ??

Of registreer je om te kunnen reageren.