Redactieblog

427 x bekeken 1 reactie

LTO: wees kritisch met aankoop schapen en geiten

LTO Nederland roept schapen- en melkgeitenhouders op kritisch te zijn bij de aan- en verkoop van schapen en geiten.

Aanleiding hiervoor zijn de problemen met Q-koorts. "Naar schatting 70 procent van de bedrijven is vrij van Q-koorts. Deze bedrijven moeten ook vrij blijven", als Jan van Lokven van LTO Melkgeitenhouderij.

Van Lokven en Nico Verduin van de vakgroep schapenhouderij adviseren alleen dieren op bedrijven aan te voeren als dit noodzakelijk is. "En dan wel met de zekerheid dat het dieren zijn die van een Q-koorts-vrij bedrijf komen." LTO vreest dat een besmetting met Q-koorts ertoe kan leiden dat het bedrijf voor langere tijd op slot komt.

Twee weken geleden kondigde het ministerie van landbouw aan dat er tankmelkonderzoek komt naar de besmetting van bedrijven met Q-koorts. De sector werkt zelf aan een protocol "Van Besmet naar Vrij" met maatregelen hoe bedrijven zo snel mogelijk van Q-koorts af kunnen komen. "De continuïteit van bedrijven mag hierbij niet in het geding komen en de kosten mogen niet eenzijdig op de geitenhouders worden afgewenteld", aldus Van Lokven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    schapenboer

    Verduin, verbeter de wereld maar begin bij JEZELF!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.