Redactieblog

264 x bekeken 5 reacties

LTO: Verburg moet meer doen voor land- en tuinbouw

Het kabinet moet meer doen om agrarische bedrijven door de economische crisis heen te leiden.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in reactie op de miljoenennota. "Het is alle hens aan dek. Veel boeren en tuinders maken een dramatisch slecht jaar door. Daarom moet worden voorkomen dat de lasten voor agrarische bedrijven voorkomen", aldus Maat.

LTO vindt dat er een regeling moet komen om de grootste liquiditeitsproblemen op te lossen, zodat bedrijven die in zwaar weer zitten er doorheen getrokken kunnen worden. "Dan kunnen ze daarna op eigen kracht verder", aldus Maat.

Over de geplande lastenverzwaringen is LTO niet te spreken. Zo moet de sector volgend jaar de destructiekosten volledig zelf gaan betalen. Dit kost de sector 16 miljoen euro. Ook de verhoging van de pachtprijzen, verhoging van de waterschapslasten en hogere kosten voor vergunningen en bijbehorend onderzoek leidt tot lastenverzwaring.

LTO vindt dat de voorgenomen bezuinigingen op kennis en innovatie geschrapt moeten worden. "De kenniseconomie moet juist worden gestimuleerd. De Nederlandse landbouw onderscheidt zich door het hoge kennisniveau. Als het kabinet aan kennis en innovatie gaat morrelen, doen we onze economie op lange termijn tekort", aldus LTO.

Over de reeks fiscale maatregelen die ten goede komen aan agrarische ondernemers is LTO positief. Zo blijft de accijnsregeling op rode diesel behouden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.L. Feitsma

  LTO moet gewoon pleiten voor een gereguleerd melkquotumsysteem. Dan is het probleem zo opgelost. Dus met onmiddelijke ingang produktie-beperking.
  Het kost niets, in plaats van pleiten voor interventie.
  Nu gaan de groot winkelbedrijven er met de winst van door en wordt er momenteel niets geinvesteerd in de landbouw.
  Dus LTO nu zorgen voor een betere prijs voor de PRODUKTEN van de boer in plaats van je druk maken om BIJZAKEN

 • no-profile-image

  herman

  Dat moet LTO zelf ook !!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  lekker

  Ik heb vroeger al geleerd dat je met slijk naar elkaar gooien niets wijzer wordt. Nee erger nog je bereikt eerder het niet gewenste, het tegendeel dus.

 • no-profile-image

  guus

  Lastenverlichting !!! De minster heeft per 1 sept de pacht even met 34 % verhoogd.Ze snapt niet eens waar ze over beslist heeft Hoe eerder ze weg is hoe beter

 • no-profile-image

  gert

  Verburg gelooft heilig in de geliberaliseerde marktwerking,waarin de retailers en NMA de dienst uitmaken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.