218 x bekeken 2 reacties

Kamer keurt bezuinigingen VWA niet af

De Tweede Kamer is vooralsnog niet van plan landbouwminister Gerda Verburg te dwingen de voorgenomen bezuinigingen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) terug te draaien.

Een motie van Partij voor de Dieren en Groenlinks daartoe behaalde gisteravond bij het slot van de Algemene Politieke Beschouwingen geen meerderheid.

De VWA krijgt volgend jaar zeventien miljoen euro minder van Verburg voor handhavingstaken. Volgens de inspectiedienst wordt een deel hiervan opgevangen door hogere tarieven voor het bedrijfsleven, maar blijft er desalniettemin een gat over van tien miljoen. Het is nog onduidelijk hoe de VWA dit gaat oplossen.

PvdA'er Harm Evert Waalkens zei eerder zich zorgen te maken over deze ontwikkeling, maar zijn partij steunde de motie desondanks niet. Alleen de SP schaarde zich achter het voorstel van de twee partijen, waardoor er onvoldoende steun voor was. Bij de behandeling van de landbouwbegroting in november komt dit onderwerp waarschijnlijk opnieuw aan de orde.

In een andere motie riep Thieme het kabinet op bij de bezuinigingsvoorstellen die volgend jaar worden gepresenteerd een vergaande vergroening van het belastingstelsel te overwegen; een ruime Kamermeerderheid vindt dat ook. Twee voorstellen van de Partij voor Dieren die moeten leiden tot minder vleesconsumptie werden ingetrokken en aangehouden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    joh

    door het te laat op gang komen van het programma boer zoekt vrouw, sterven de boeren vanzelf toch uit of is het waar dat het programma verdubbeld wordt?

  • no-profile-image

    gert

    Op elke boer 3 ambtenaren,wat een ,,werkverschaffing''

Of registreer je om te kunnen reageren.