Redactieblog

11 reacties

Illegale hennepteelt in mais neemt toe

De illegale teelt van hennep in mais neemt sterk toe.

Dat constateert de politie in Limburg. De politie heeft tijdens controles in Midden- en Noord-Limburg 45.000 hennepplanten gevonden, verspreid over 94 maïspercelen. De hennepplanten hebben volgens de politie een straatwaarde van 10 miljoen euro. De grootste hennepplantage was in Maria-Hoop, hier werden 12.000 wietplanten in een perceel gevonden.

Donderdagmorgen werden door de politie twee boeren van hun bed gelicht. Zij worden drie dagen in hechtenis gehouden. Ze worden verdacht van medeplichtigheid, omdat in hun maispercelen wietplanten stonden.

Burgemeester Jos Waals van Venray voorziet dat boeren als gevolg van de economische crisis bezwijken voor de druk van criminelen. "Als de boer ermee wil stoppen, wordt het gezin gechanteerd en bedreigd met fysiek geweld", aldus Waals. "Er heerst grote angst".

LLTB

De LLTB bevestigt dit. "We horen ook dat de hennepteelt soms gepaard gaat met een stukje onvrijwillige medewerking van boeren. We krijgen dit echter niet hard, waardoor het lastig is te kwantificeren", aldus een woordvoerder van LLTB. De organisatie gaat er niet vanuit dat boeren meeprofiteren van de illegale praktijken.

Volgens de politie wordt vooral in Limburg veel hennep gevonden. Dat komt ook mogelijk doordat de wiet alleen geteeld wordt in korrelmais. Snijmais wordt te vroeg geoogst voor de wietteelt.

Bij de start van het project het Groene Goud in 2005 vond de politie in Noord-Limburg 34.000 planten. De jaren daarna zakte de jaarlijkse "oogst" in tot 1500 planten vorig jaar. Dit jaar werden de controles vanuit de lucht op verzoek van veel boeren uitgebreid naar Midden-Limburg

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Venti

  En boeren beweren dat ze hier niets vanaf weten??????????????? laat me niet lachen. Maar ik geef ze wel groot gelijk. En het grote voordeel: er wordt geen illegale stroom afgetapt. Goed voor het milieu. Daarvoor zouden de boeren een extra BONUS moeten krijgen. Tot "weet" dan maar.

 • no-profile-image

  Patrick van D.

  OPROEP

  Voor wetenschappelijk sociologisch onderzoek naar dwang en intimidatie bij de buitenteelt van hennep worden respondenten met dergelijke ervaringen gezocht. Gelieve naam, ervaringen en telefoonnummer te e-mailen naar:

  288622pd@student.eur.nl

  Bij relevantie zou ik u graag willen interviewen voor mijn afstudeeronderzoek.

 • no-profile-image

  gert

  Het was een vanggewas,is verplicht

 • no-profile-image

  jonge

  @ventilator......verstand van....zo niet reageer dan niet!
  Wij hebben hier ook aardig wat mais..maar moet eerlijk toegeven dat ik er na het spuiten geen tijd meer voor heb om er door heen te gaan.....tot vlak voor de oogst. En aangezien de percelen op afstand liggen en ten midden van een bosrijke omgeving heb je er ook geen enkel zicht op dus het kan maar zo dat er illegale praktijken gebeuren.

  ps een probleem de hennep is dit jaar nog niet rijp volgensmij want de mais is er te vroeg af!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een boertje is nu eenmaal makkelijker aan te pakken dan een wiet rokende burger met een grote bek, wat een rechtsongelijkheid in dit land

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe werkt dat dan eigenlijk als er een gestolen auto met papieren op straat staat, is de overheid dan ook automatisch de dief waarop de bewijslast rust? Stel je voor dat we zouden zeggen; mooie bijverdienste voor de overheid, ze verkopen hem weer via Domeinen.

 • no-profile-image

  Boesje

  Dit was ook een proefveld. Gepakt of niet gepakt worden!!

 • no-profile-image

  gert

  Zeker een tweede tak,om de inkomsten op peil te houden in deze barre tijden

 • no-profile-image

  tine

  Ook wij hadden enkele jaren terug zonder dat wij het wisten wat hennepplanten in onze mais. Nu ging het bij ons maar om een paar planten die door ons ontdekt werden toen de mais vroeg geoogst werd en de wiet nog niet ver genoeg was om geoogst te worden. Wij hadden geen zicht op de mais. Maar bewijs maar eens dat je er niet van afweet, temeer omdat zelfs de politie vorig jaar in de krant opperde dat het voor de boeren een mooie bijverdienste kan zijn. Jouw perceel zal maar ongemerkt gebruikt worden waardoor jij vastgezet wordt en de daders vrij rondlopen.

 • no-profile-image

  henk

  De boeren lagen nog op bed,werden slapend rijk

 • no-profile-image

  repelsteeltje

  straat waarde/ wederverkoperswaarde ?
  seizoen 2009 opbrengst 100 gr per stuk gemid.
  45.000 st. m.i. 18 mio

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.