Redactieblog

200 x bekeken 3 reacties

IPCC: Westerse consument moet minder vlees eten

De exportregelingen van de Europese Unie om vlees- en zuivelproducten op de wereldmarkt af te kunnen zetten zijn vanuit het oogpunt van klimaat ongewenst.

Dat zegt voorzitter Rajendra Pachauri van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de denktank van de Verenigde Naties. IPCC constateert dat veel mensen nog nauwelijks weten wat het effect van hun leefstijl op het klimaat is. "Overheden zouden er in hun beleid meer aan moeten doen."

IPCC concludeert dat met name de productie van rood vlees een grote bedreiging vormt voor het klimaat. Het is daarom ongewenst om deze sectoren financieel te ondersteunen, vindt de organisatie.

De IPCC-voorzitter wil via een publiekscampagne het consumentengedrag veranderen. "Wanneer alle burgers van de belangrijkste 15 EU-lidstaten een jaar lang de dierlijke producten één dag per week vervangen door plantaardige, heeft dat hetzelfde effect als de verwijdering van 12 miljoen auto’s van de Europese wegen", aldus Pachauri, die ook pleit voor een extra belasting op vlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klimaatscepticus

  Feit is dat moeder Aarde zelf verantwoordelijk is voor 95% van de totale CO2 uitstoot. De mens komt met al zijn fabrieken, vervoermiddelen , enz niet verder dan amper 5%.Van die 5% wordt 6 tot 8% veroorzaakt door de veehouderij .Peanuts dus. Laat die terroristenkwekers vulkanen gaan afsluiten doen ze iets wat veel meer zal helpen tegen de opwarming van de Aarde.

 • no-profile-image

  Mark

  Wanneer ik op de klimaatweegschaal de aardappel vervang door rijst en ik neem geen kip in het menu, scoor ik hetzelfde.
  Wat is dan het verschil voor het milieu.
  Dit is weer zo'n bewering waar je alle kanten mee opkunt.
  Wanneer je iedere dag de boodscappen haald met de auto, ben je ook slecht bezig.
  Wanneer je rood vlees inruilt voor bv kip scheelt dat enorm voor het milieu.
  Waarom dan de bewering dat een vleesloze dag (jakkes) beter is voor het milieu.
  Het zijn halve waarheden.

 • no-profile-image

  lezer

  Da's toch die vegetariër? Dan weet ik alweer genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.