Redactieblog

212 x bekeken 7 reacties

Huisartsen pleiten voor stop ontwikkeling LOG's

Vier huisartsen uit Grubbenvorst en Lottum pleiten ervoor om via het zogeheten voorzorgsbeginsel megabedrijven niet te bouwen tot bewezen is dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid.

"Hoe is het mogelijk dat de ministers van landbouw en volksgezondheid de huidige ontwikkelingen voor megabedrijven gewoon door laten gaan, ondanks de grote gezondheidskundige vraagstukken", vragen de huisartsen zich af.

De huisartsen zijn bezorgd over de gevolgen van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) voor de gezondheid van hun patiënten. In een brief aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben de huisartsen vragen gesteld over de gezondheidseffecten van LOG’s. De artsen vragen ondermeer of het nodig is om patiënten in de omgeving van intesieve veehouderijbedrijven extra te onderzoeken.

De artsen maken zich speciaal zorgen over de plannen voor een Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB), waarbij grootschalige pluimvee- en varkenshouderij wordt gecombineerd met een slachterij en een mestvergister. De artsen vragen zich af of de risico’s voor influenza als gevolg van het houden van heel veel kippen en varkens dicht bij elkaar groter zijn.

De artsen lopen met hun vragen vooruit op een onderzoek van de ministeries van landbouw en volksgezondheid naar de effecten van intensieve veehouderij op de volksgezondheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  domme albert

  Jeroen woont vast niet in de buurt van LOG-gebied!

 • no-profile-image

  Harm

  De LOG gebieden zijn de doodsteek voor de intensieve veehouderij.
  Onmiddellijk mee stoppen.
  Gewoon de mogelijkheden geven om te groeien. Nu wordt ieder bedrijf dat wil en kan groeien verzocht om dit maar in een LOG gebied te doen, zelfs in een verwevingsgebied gebruiken ze dit om uitbreiding van bestaande bedrijven te stoppen.
  Straks zit alle intensieve veehouderij in een Ghetto-achtig LOG-gebied. Bovendien zit niemand te wachten op een bedrijf met miljoenen vleeskuikens etc. Dat heeft niets meer met boeren te maken. Dat is industrie, alleen bedoelt om zoveel mogelijk winst te maken. Een bedrijf met 3 volwaardige arbeidskrachten is meer dan groot genoeg. Eigenlijk is 2 vak voldoende.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Volgens mij gaat er slags ziekte langs de huisartsen, eerst roepen ze onzin in Brabant en nu al richting Noord Limburg. Allemaal opsluiten, op eenzaam eiland, zodat het niet verder trekt.

 • no-profile-image

  ziek

  Jeroen, misschien snap je het wel als je een keertje flink Q koorts hebt gehad. (mar da kenne ze nie in het buitenland)

 • no-profile-image

  more

  Stelletrje hypocrieten zij het en ondertussen stijgt het antibiotica gebruik bij de mensen met 15 % terwijl er een sterke daling is bij de landbouw. En ze zijn veel te laat, de log gebieden zijn alland democratisch gesloten en gaan gewoon door !! Toen de besluiten genomen werden zag of hoorde je ze niet want ze zaten hun zeeeeer riante salarissen natuurlijk te tellen

 • no-profile-image

  jan van tienen

  domme albert uit zeeland, kom je uit het dorp zeeland of uit de provincie ? wees sportief, zet gewoon je naam onder het artikel . bij voorbaat, dank! m.vr.gr. jan van tienen uit het dorp zeeland.

 • no-profile-image

  jeroen

  Albert, klopt.
  Ben al lang uit het gekke land gegaan.
  Maar zit nu op een bedrijf, die dus groot is en snap het probleem echt niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.