Redactieblog

6 reacties

Hogere pachtprijs gaat door

De verhoging van de pachtprijzen, die per 1 september is doorgevoerd, wordt niet teruggedraaid.

Evenmin wordt de evaluatie van het nieuwe pachtprijzensysteem vervroegd. Dat is de uitkomst van het debat dat de Kamer vandaag had met landbouwminister Gerda Verburg. In landbouwkringen was grote beroering ontstaan over de soms wel erg forse stijging, oplopend tot meer dan 40 procent. LTO had daarom gepleit voor een maximale verhoging met 15 procent. De bond van landpachters vroeg om uitstel van de verhoging tot na de evaluatie in 2010.

Ze kregen enkel steun van de SP en PVV. Andere fracties zeiden de soms forse effecten van het nieuwe systeem niet te hebben voorzien en te betreuren. Maar ze willen het niet gelijk weer op de helling zetten. Verburg wijt de problemen deels aan onbekendheid met het systeem. Ze zegde daarom toe dat het LEI vóór half oktober een voorlichtingsdag houdt, waarop het systeem wordt toegelicht.
Daarnaast wil ze Alfred van Hall, destijds voorzitter van de Commissie die het nieuwe systeem heeft bedacht, vragen te kijken naar de werking ervan.

De minister erkende dat de verhoging voor sommigen in deze economisch slechte tijd, uiterst vervelend uitpakt. Dries van Rozen, LTO-woordvoerder, is teleurgesteld. Volgens hem rekende het LEI destijds met verkeerde cijfers en zijn pachters daar de dupe van.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Discussieren

  Pachters: tegen. Verpachters: voor.
  zinloze discussie, uitkomst bekend. Laat liever de markt zijn werk doen.

 • no-profile-image

  help

  Tegenwoordig lijkt het wel bij elke beslissing die de er genomen wordt dat bepaalde dingen onvoorzien zijn. Zit er nu echt zo weinig kennis in de politiek? of liggen die ambtenaren te slapen? Ga in ieder geval geen zaken beslissen als je er geen verstand van heb!!

 • no-profile-image

  PHA Steinmetz

  Verpachters hebben intertijd van 2001 tot september 2007 moeten wachten op aanpassing van de pachtprijzen. Was toen de Kamer ook zo bezorgd ??
  Beter is een systeem van jaarlijkse aanpassing, conform de huren. Dan zijn we af van deze fluctuatie, die voor alle partijen vervelend zijn !

 • no-profile-image

  gert

  De overheid is zelf ook verpachter,logisch dat ze dan voor pachtverhoging is

 • no-profile-image

  Lizzie

  LTO heeft weer het maximale weten te bereiken , n.l 0 %

 • no-profile-image

  Evert

  Het lijkt wel of de gehele landbouw op moet draaien voor de algehele economische crisis.
  Als de melkkoe dood is is nederland ten onder!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.