Redactieblog

193 x bekeken 1 reactie

Gelderland biedt plaats aan twaalf agro-productieparken

De provincie Gelderland biedt in de nieuwe structuurvisie bedrijventerreinen plaats aan twaalf agro-productieparken.

Agroproductieparken zijn bedoeld voor primaire productie in combinatie met de verwerking, verpakking en verhandeling van deze producten. Verschillende schakels in de keten, waaronder industriële bedrijvigheid kunnen zich vestigen binnen het park. "Hierdoor ontstaan logistieke voordelen en krijgt innovatie meer kans",aldus de provincie Gelderland.

De bedrijven die zich vestigen op de terreinen moeten een directe onderlinge relatie op het punt van energie, verwerking van grondstoffen of verwerking van afvalstoffen hebben. "Daarnaast kunnen er biomassaverwerkingsinstallaties aan de bedrijvigheid worden gekoppeld, bijvoorbeeld door mestverwerking of biogasproductie", aldus Gelderland.

Voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland begrijpt dat de provincie regelgeving wil over het inplaatsen van bijvoorbeeld vergistingsinstallaties boven een bepaalde omvang. "Maar de provincie gaat hiermee bedrijven in categorieën indelen wat wel in het buitengebied mag en wat niet. In de praktijk blijkt dat het lastig is om in te delen waar welke bedrijven zich mogen vestigen, omdat de vestigingslocatie afhankelijk is van de economische afwegingen. Over agroparken wordt veel gesproken, maar je ziet ze nooit. Het is een soort monster van Loch Ness", aldus Lichtenberg. Hij verwacht dan ook dat de nieuwe parken in de praktijk nog weinig zullen betekenen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark

    Ik denk dat de provincie in de maag zit met een te groot areaal aan bedrijven terreinen. Heel veel bedrijvenparken in ontwikkeling zijn al te ver om terug te draaien. Door er een agropark van te maken kan het nog wat opleveren. Misschien iets voor de superboeren, die willen graag een nieuw stadion. Past mooi bij zo'n agropark.

Of registreer je om te kunnen reageren.