Redactieblog

19 reacties

Even de feiten

De melkprijs is slecht. Maar is het nu verstandig deze nog lager voor te stellen dan hij is? Even de feiten.

DDB, met als pront boegbeeld Sieta van Keimpema, komt de eer toe de prijs van 20 cent per kilo melk in de markt te hebben gezet. We lezen het in elke krant en Sieta wordt niet moe dit te benadrukken en dat de prijs vorig jaar 40 cent was. (Dat is zo ongeveer haar kostprijs.)

Kranten slikken dit voor zoete koek. Niet door deskundigheid gehinderd publiceren ze deze dramatische melkprijs. Compliment voor Sieta, die zo overtuigend spreekt, dat velen haar geloven.

Andere zaak is of het waar is. Nee dus. Vorig jaar hebben we even meer dan 40 cent gebeurd, maar het gemiddelde lag aanmerkelijk lager. Ook voor dit jaar gaat de kretologie van Sieta niet op. We hebben even dichtbij de twintig cent per kilo gezeten, maar over het gehele jaar kregen we aanmerkelijk meer. Tot nog toe meer dan 25 cent, exclusief btw. FrieslandCampina verhoogde vorige week nog. Verrassend, want de coöperatie toont zich geen voorloper.

Zeker is dat onze melkprijs dit jaar ver boven de door Sieta gepredikte 20 cent komt. Samen met de inkomenstoeslag – vertaald naar kilo’s melk – en de prestatietoeslag komen we een mooi eindje richting dertig cent. En daar moeten gezonde bedrijven voor kunnen overleven, aldus vele boekhoudbureau’s.

Zijn we dan gediend met de beeldvorming van 20 cent per kilo? Ik denk het niet. Dit spelletje krijgen de beleidsmakers door. Dan wordt verspreider van het cijfer, de DDB dus, ongeloofwaardig. Dat breekt hen op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bel Leerdammer

  Zeer terecht vergaderboer. Er worden veel krokodillentranen gehuild. Wij leveren aan Bel Leerdammer en met de subsidie uit Brussel meegetelt komen we dit jaar nog boven de 30 cent. Dit houdt niet over, maar door een jaar geen bakken geld te steken in quotum, leven we niet armer dan andere jaren. Dat is bij vele medelanders door de crisis wel slechter gesteld.

 • no-profile-image

  Henk

  Gelukkig eens een wat realistischer kijk op het boerenbestaan. Ik geniet nog steeds. Vorig jaar hadden we een prima jaar, dit jaar is het veel minder. Blijft echter dat wij bij Cono een relatief prima melkprijs beuren. Ook wij komen met de inkomenstoeslag meegerekend ruim boven de dertig cent uit. Dus stoppen met het geklaag. Het lost niets op en verpest alleen maar de sfeer. En op de groep achterblijvers van DDB kun je toch geen beleid maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder met verstand

  Als je een kostprijs hebt van 40 cent zal je niet overleven,dat is nu en is altijd geweest.Je moet wel GOED boer zijn en omdat we in het verleden altijd een redelijk tot goede melkprijs hadden is er weinig economische selectie geweest.NU is het zo dat minder goede boeren het moeilijk krijgen en lopen klagen.Zelf heb ik de laaste jaren heel veel geinvesteerd,ook duur quotum gekocht,ook nog een nieuwe stal gezet. Ik heb op mijn bedrijf geen problemen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben wel blij met deze feiten. Ik kan nog steeds rondkomen, alhoewel ik de investeringen tot het minimum heb beperkt. Ik moest een lening verlengen en dat kon voor een veel lager rentepercentage. Er zijn dus ook plussen. En is het niet zo dat elk goed bedrijf het minimaal een jaar moet kunnen redden bij lage prijzen? We zijn ondernemers en dan is het ene jaar beter dan het andere. En DDB zou inderdaad aan kracht winnen wanneer ze niet altijd klaagt, maar juiste cijfers gebruikt en ook eens wat perspectief biedt. Sieta van Keimpema praat je in de put en daar is niemand mee gediend.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Vergaderboer wat een stemmingmakerij.
  Heb je niets beters te doen dan zulk onzin te schrijven. Ga effe naar
  www.dca-markt.nl/nl dan zie je dat Sieta de waarheid spreekt de melkboeren zie aan Cono en de sportmarkt leveren beuren ROND de 20 ct.
  Niet Sieta maat de pers brengt onjuist nieuws de wereld in. Bijv. dat Deense bond mordicus tegen stakingsplannen was/is onzin. Waar haalt de pers dat vandaan. De Franse Bond zou maar 1200 leden hebben aldus berichtgeving in de pers; wederom een factor 10 te laag. Hoe zo stemmingmakerij
  Melk thuis houden is een ieders persoonlijk recht; daar moet je elkaar in respecteren.
  Dirk uit Wapse, je zegt dat je nog steeds rond kunt komen.

 • no-profile-image

  euri

  Er zijn melkveehouders die nu zelfs meer verdienen dan vorig jaar, door dat zij maandelijks een lagere rente betalen en deze "winst" de lagere melkprijs ruimschoots compenseert. dat hoor ik nou nooit van sieta?!

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Alleen al in onderstaande reacties blijkt dat er in de melkveehouderij nog veel te halen valt.
  Eerlijke berichten over "nog wel rond kunnen komen, en de pijn van het dure quotum en grond". Je haalt de goede ondernemers er zo uit. Weten dat je moet investeren, en niet zeuren wanneer het even iets minder is. Alleen duurt een dal in de melkveehouderij iets langer dan in de pluimveesector. Ook leuk dat er eerlijk voor uitgekomen wordt dat er altijd nog een boven minimale steun uit Brussel is.
  Let op de kleintjes, doen wij al 25 jaar.

 • no-profile-image

  arie

  @melkveehouder met verstand, er zullen er wel meer zo zijn, maar ben blij dat je niet naast mij woont, eigenroem stinkt, getuige jouw zelfdunk niet zo'n beetje ook, en het verstand laten we maar achterwege, zulks schrijft men niet over zichzelf

 • no-profile-image

  herbert

  Correcte weergave van zaken! Vragen om steun en vooruitbetaling van toeslagen en premies, wat een lachertje!
  Als je ziet wat de quotumprijs nu alleen al doet door de melkprijsverhogingen/vooruitzichten van afgelopen weken dan blijkt maar weer dat we als melkveehouder altijd maar zeer verwend zijn geweest.
  In andere sectoren hebben prijsdalen en dippen een veel groter financieel gat veroorzaakt dan die paar melkcenten.
  Maar ik kan mij voorstellen dat je dat als melkveehouder niet graag wil horen.

 • no-profile-image

  van boer

  Och, had ik dat geld van dat duur gekochte guotum en grond nog maar in de zak. Het kon bij mij niet op al die jaren. Nu gewoon even slikken. Gelukkig verschaft Brussel ons nog een huishoudinkomen boven bijstandniveau. Hoeven we niets voor te doen, zelfs geen sollicitatieplicht.

 • no-profile-image

  Jos

  Wie hier hard roept dat er niet geklaagt mag worden, is geen ondernemer. Als het klimaat in Nederland (Boervriendelijk)niet verbeterd, is het zo gebeurd met de groot spraak. Je moet veel investeren om aan alle eisen te voldoen en de opbrengtsprijzen blijven ver achter! Kijk naar de LEIcijfers. Het is de realiteit dat je de investeringen niet terug kunt verdienen. Je moet er gezamelijk hard voor gaan voor een kostprijsdekkende opbrengstprijs. Daar heb je recht op en het is voor de toekomst hard nodig. Het slechts wat je kunt doen is elkaar afzeiken!!

 • no-profile-image

  Gert

  Duidelijk blijkt de tweedeling in de melkveehouderijsector. Degenen die bouwen aan een gezond bedrijf, lage kosten hebben en ondernemer zijn kunnen ook nu nog voortbestaan. Degenen die geen goed boer zijn, demonstreren en het heil verwachten van de sturende overheid, vallen af. Zij verzamelen zich bij DDB, die in feite een club van verliezers is. Zij zullen straks stoppen met de boerderij. Niet omdat de melkprijs slecht is, maar omdat ze geen ondernemer zijn. Dat is helemaal niet erg. Er komt dan weer grond beschikbaar voor de levensvatbare bedrijven om uit te breiden.

 • no-profile-image

  t.e.g.oede melkveehouder

  uit reactie,s blijkt dat melkveehouders die in deze tijd iets realistisch(een te lage opbrengstprijs voor melk)onder de aandacht brengen;door college zogenaamde goede boeren buitenspel gezet kunnen worden omdat deze op dit moment goed draaien.
  Het lei heeft ieder jaar een kostprijs bekend gemaakt wat de opbrengst zou moeten zijn.
  Deze ligt al een tiental jaren nogal wat boven de uitbetaalprijs aan melkveehouders.
  Zou dit dan toch de reden zijn waarom wij in aantal vanaf 1984 tot nu aan toe zijn greduceerd van:80 000 leveranciers toen tot op dit moment zo,n 19500 melkleveranciers in Nederland?
  Of zoals goede boer denkt dat dit steeds maar komt omdat er te veel slechte boeren nog draaien?

 • no-profile-image

  Ids

  Wat een onzin, ondernemer uit Twente. Alle melkprijzen kun je vinden op de sites van de verschillende zuivelondernemingen. Verder publiceren alle agrarische bladen de melkprijzen. Daar hoeft DDB via Sieta geen extra onderzoek naar te doen. Ze hoeft alleen m aar de waarheid te vertellen.

 • no-profile-image

  paul

  Feit is dat er momenteel gewoon geld bij moet, en doen we het daar allemaal voor ?

 • no-profile-image

  rasechte

  Volgens mij levert Sieta aan DOC, daar ligt de gem. melkprijs al heel lang slecht, dus geen onredelijk verhaal van Sieta

 • no-profile-image

  Ondernemer

  IK heb een TIP voor Sieta: Geef boeren de kans om werkelijk ontvangen prijs door te geven aan bijv. de DDB. Maak daarna elke maand deze werkelijk ontvangen prijs van bijvoorbeeld 100 boeren openbaar. Zet daarnaast de door het LEI officieel gepubliceerde berekende kostprijs. Dan is het voor iedereen duidelijk en kan er geen discussie ontstaan. Beste Sieta, dan wordt jij in ieder geval niet op verkeerde gronden afgekat.......

 • no-profile-image

  Wees

  Ik had vorige maand 17.9 ct met 4.11 vet en 3.35 eiwit. DOC leverancier. Met een beetje geluk komen we uit op 22 of 23 ct excl btw en inclusief nabetaling. Zover zit de DDB er niet langs. Zelfs de vergaderboer is weinig niet solidair.

 • no-profile-image

  geldboer

  Als boeren hebben we zo onze eigen mening over de zuivelmarkt blijkt uit de reacties. Ik wil de mijne er ook maar aan toevoegen. Mijn aandacht gaat niet alleen naar de zuivelmarkt, maar ook naar de geldmarkt. Daar is ook het nodige aan de hand. En met name de valutakoersen. De USdollar staat zwak tegenover een sterke euro. En die twee zijn de laatste tijd steeds meer uit elkaar gegroeid. De wereldmarktprijs van zuivel is in dollars. Dus wordt het door de dure euro steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, om Europese zuivel op de wereldmarkt af te zetten. Wanneer het verschil in waarde van USdollar en euro zo aanhoudt, en daar ziet het wel naar uit, dan komt er ooit een keerpunt dat de melkproductie in Europa moet inkrimpen van wege de dure euro en de zwakke dollar. Simpelweg om dat we door de dure euro onszelf uit de wereldmarkt prijzen. En al helemaal als de waarde van euro nog meer stijgt en tegelijkertijd de dollar in waarde zakt. Om nu de waarde van de dollar en de euro op de geldmarkt niet te veel uit elkaar te laten lopen zal Europa toch op een of ander manier minder moeten exporteren en meer moeten importeren.
  En de zuivel zal daar ook onder gaan vallen. Of we willen of niet, de geldmarkt gebied dat de melkproductie in Europa moet verminderen. Zo raar ziet de DDB dat verminderen dus niet.
  Met betrekking tot de geldmarkt wil ik er nog een verhaaltje aan toe voegen. En dat gaat dan over de prijsstijging van melkpoeder op de veiling in Nieuw Zeeland een poosje geleden. Maar was dat wel een prijsstijging. Effe rekenen dan. De prijsstijging was 24%. Melkpoeder is 10% van de zuivel. Dus prijsstijging melk wordt dan 2,4%. Maar dat is dan in USdollars. En die is intussen met ca 3,5% in waarde gedaald. Dus als puntje bij paaltje komt was het dus geen prijsstijging maar eerder 1% prijsdaling van de melk. De laatste tijd zijn er te veel dollars in omloop gebracht. En ook op de geldmarkt is vraag en aanbod van toepassing metlogisch gevolg. Al ben je nog zo`n goede ondernemer, tegen de capriolen op de geldmarkt ben je toch niet opgewassen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.