Redactieblog

211 x bekeken

Cumela wil betere controle op overtreding mestwet

De sectie meststoffendistributie van Cumela gaat de minister van landbouw vragen adequater te controleren en te handhaven bij grote overtredingen van de meststoffenwet.

"Er wordt nu veel gecontroleerd op pietluttige zaken als bonnen die iets te laat worden ingediend, terwijl de grote zaken niet adequaat worden aangepakt. Procedures van het Nederlandse rechtssysteem maken de zaken langslepend, waardoor de handhaving niet slagvaardig is en tot zichtbare resultaten leidt", zegt voorzitter Jaap Uenk van Cumela.

Uenk benadrukt in reactie op kritiek van Mestac dat Cumela een belangenorganisatie is. "Wij zijn geen politie-agent voor de leden. We zijn er als organisatie voor dat misstanden in de hele mestketen worden aangepakt. De concurrentie in de sector moet eerlijk zijn. Alle ondernemers moeten zich aan dezelfde regels houden. Handhaving daarvan is een taak van de overheid."

Uenk vreest dat de naleving van het vierde actieprogramma nitraat, waarbij de regels opnieuw worden aangescherpt, nog moeilijker is te handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.