Redactieblog

2 reacties

Crisis laat grondprijzen zakken

De daling van de graanprijs en de daling van de waarde van andere agrarische producten heeft wereldwijd grote gevolgen voor de waarde van agrarische gronden.

Dat concludeert de Amerikaanse Citiprivat bank in het rapport The Wealth Report 2009. In delen van Oost-Europa en Zuid-Amerika is de grondprijs hierdoor ingestort. Door de hoge prijzen van agrarische producten zijn beleggers de afgelopen jaren zeer actief geweest in het aankopen van grond. Dit heeft ertoe geleid dat in sommige gebieden de grondprijs mede door deze investeerders fors in prijs gestegen.

Door de daling van de waarde van agrarische producten en doordat investeerders door de kredietcrisis geen geld beschikbaar hebben, zijn de prijzen inmiddels fors gedaald. In Oekraïne is de prijs voor het gebruik van een hectare grond voor de periode van 20 jaar van 1.000 euro per hectare in het voorjaar van 2008 gedaald naar 250 euro per hectare in de tweede helft van 2009. In het land is het alleen mogelijk om het recht te kopen om het te huren voor langere tijd. In Rusland is de prijsdaling met 20 procent naar 800 euro per hectare voor grote percelen minder sterk.

In Brazilië is de grondprijs voor suikermaisgronden voor de ethanolproductie met 50 procent gedaald. "Valutaverschillen maakt investeren hier toch aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders", aldus de Citibank. Landen als Canada en Australië profiteren van de forse prijsdalingen in Zuid-Amerika en Oost-Europa. Beleggers kiezen nu voor gronden in deze landen omdat dit minder risicovolle beleggingen zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrit

  Toch goed dat dit voor Nederland niet opgaat. Anders zou je solvabiliteit langs die weg nog omlaag gaan!!

 • no-profile-image

  Eric

  Hmm, zodra makelaars zeggen dat de prijs stabiel is (uitspraak NVM van een maandje geleden..), is mijn idee dat de prijs aan het zakken is.
  In Nederland is de crisis denk ik niet zo groot als in landen als Brazilië, Argentinië etc. Daar worden complete bedrijven geveild en wordt de executiewaarde van grond dus ook zichtbaar. Nederlandse banken zullen niet zo snel overgaan tot executie verkoop van grondgebonden landbouwbedrijven. Daardoor blijven de prijzen op het oog stabiel, en dus ook de solvabiliteit in tact. Maar de handel ligt m.i. redelijk stil en de executiewaarde van grond is het afgelopen jaar m.i. behoorlijk gezakt alleen is dat bijna niet zichtbaar.
  In de sierteeltsector is het wel zichtbaar. Hier zijn de banken rigoureuzer en in het Westland zijn de grondprijzen met meer dan 10% gedaald. Over een paar jaar zal de dip wel voorbij zijn, grond blijft schaars in NL maar om te stellen dat in Nederland de grondprijs niet daalt gaat mij een beetje ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.